Boeken en boekwinkels


Datum:23-02-2014 - Door: Ellen Engelman

Er gaat niets boven de geur van een nieuw boek J. Als kleindochter van een ambachtelijk boekbinder heb ik van jongs af meegekregen dat je boeken met respect behandelt. Dat neem ik serieus, op de eerste bladzijde van elk boek schrijf ik mijn naam, de datum dat ik het heb gekregen of aangeschaft en er komt een stempel in van een ‘engelman’. Er wordt niet in geschreven, als ik een aantekening wil maken, plak ik er een post-it in, en als bladwijzer heb ik in elk boek een ansichtkaart waarop ik na afloop schrijf hoe ik het boek vond.
Voor mensen zoals ik zijn boekwinkels het summum van genot. Boeken ‘voelen’, (iets wat ik als kinestheet natuurlijk ook om andere redenen fijn vind), doorbladeren en dan als een kind in een snoepwinkel een beslissing nemen welke je uiteindelijk gaat kiezen.
Langzamerhand is het erin geslopen. Tijdgebrek. Precies weten wat je wilt hebben … en snel! Leuk om als cadeau op te sturen naar die ander ….. De grootste online boekenwinkel heeft de laatste jaren een goede klant aan me gehad. Maar toen ik onlangs een reportage op de tv zag over prachtige boekenwinkels zoals Donner in Rotterdam die verdwijnen omdat de meeste mensen hun boeken online kopen, landde ik met een enorme klap op de aarde. Daar heb ik aan meegewerkt!
Ik heb niet lang geaarzeld. Mijn boeken koop ik vanaf nu alleen nog in zo’n prachtige boekenwinkel. Waar handgeschreven briefjes in de boeken aangeven welke de verkopers aanbevelen en waarom. Waar een boek wat ze niet in voorraad hebben nog gewoon voor je besteld wordt, waar het ook vandaan moet komen (ik lees veel engelstalige boeken) en waar ik de boeken weer kan voelen, in plaats van op een toets drukken en maar hopen dat het net zo ruikt als vroeger. Ik hoop van ganser harte dat er per stad toch minimaal één boekwinkel overleeft. Bij deze roep ik de boekenliefhebbende lezer van deze tekst op ook weer boeken in de winkel te gaan kopen. Ik wil nog graag ooit met mijn kleinkinderen naar de boekwinkel om hun exemplaar van Pluk van de Petteflet te kopen, zodat zij net zo van boeken en boekenwinkels gaan houden als hun oma.