Vermoeidheid op festivals


Datum:05-08-2015 - Door: Ellen Engelman

SNEL MOE OP CASTLEFEST!

Ken je dat? Je bent nog geen twee uur op Castlefest en je bent al moe. En dat terwijl je met je acht urige werkdag nooit een probleem hebt; ‘ s avonds nog tijd en energie voor van alles.

Als je van mij wilt aannemen dat alles ‘ energie’ (en dan praat ik niet over electriciteit)  is, dan kan ik je uitleggen wat er met je gebeurt en wat je er aan kunt (proberen te) doen om in het vervolg beter gewapend te zijn tegen die aanvallen op je jouw energieniveau.

Op een festival als Castlefest lopen duizenden mensen rond. Elk mens heeft zijn eigen energetische uitstraling. Van sommigen krijg je energie, anderen weer trekken de energie bij je weg. Bovendien verkeert iedereen in zijn eigen stemming, vaak vrolijk, maar soms ook vol woede, frustratie, verdriet etc.

Als jij gevoelig bent om de energie van anderen op te pikken (en daar zul je ook in het leven buiten een festival last van hebben, maar minder ...) dan loop je als een soort spons op het festival rond. Je absorbeert niet alleen die vrolijke, uitgelaten, verliefde stemmingen, maar ook het verdriet, de woede en de frustratie, bijvoorbeeld door ruzies, die zelfs op Castlefest plaatsvinden. Al die energetische uitspattingen kunnen je ontzettend moe maken. De een meer dan de ander, maar het kan zijn dat je het nog geen uur volhoudt en dan volledig uitgeput bent. Niet door de hoeveelheid meters die je gelopen hebt, maar gewoon door de energieen van anderen. (Sommige mensen krijgen dit ook van een middagje winkelen op zaterdag)

Kunst is om jezelf energetisch te leren beschermen. Dat is efficient, maar vergt wel enige oefening. Gellukkig is het eerstkomende festival pas over een tijdje, dus je kunt nu beginnen met oefenen.

Om te zorgen dat je je afschermt voor energie van buiten je, is het zaak dat je het gebied boven je navel (je derde chakra of zonnevlecht) beschermt. Dat is namelijk de plek waar die 'vreemde' energie jouw systeem binnenkomt. Dat hoeft niet letterlijk, maar je zou je, voordat je naar een festival gaat, kunnen voorstellen dat je voor dat gebied een luxaflexje hangt, dat je dichttrekt, of een glazen plaat ervoor zet of zelfs een metalen. Je zou zelfs met het maken van je kostuum rekening kunnen houden dat je op die plek iets symbolisch maakt dat die energie zou kunnen opvangen. Kies maar iets wat jou aanspreekt. Het geeft niet wat, als je je maar kunt voorstellen dat op die manier die verstorende energie van anderen niet kan binnenkomen.

Gouden regel is ook: blijf bij jezelf. Vier je eigen feestje (natuurlijk met hen die je lief zijn), maar blijf zo goed mogelijk in je eigen energie, die geeft je namelijk de positieve kracht om al dat andere buiten te houden. Dat tesamen met die denkbeeldige barriere die je voor je zonnevlecht hebt, moet voldoende zijn om je vermoeidheid een stuk, zo niet helemaal terug te brengen. Zorg ervoor dat je door iets (een beestje aan je tas, of desnoods je alarm dat je zet) je eraan herinnert, dat je regelmatig de bescherming ververst, of er in ieder geval bewust van bent. Hug gerust mensen, dans met ze, ga uit je dak voor een podium, maar houd je luxaflexje dicht. Niemand zal dat merken, alleen jij hebt daar profijt van.

Als daarvoor belangstelling is, en in overleg met Vana, wil ik best aan het begin van Castlefest volgend jaar of in de winter, een workshopje geven over bescherming. Als je ook in het dagelijks leven hier last van hebt, snel emoties overneemt etc, dan is het aan te raden om hier op een dieper niveau aan te werken. Het maakt je leven echt een stuk relaxter.

Op internet valt genoeg te lezen over hooggevoeligheid en therapeuten als ik kunnen je begeleiden.

En tenslotte:

Zorg dat je uitgerust aan je festival begint

Drink voldoende water

Neem je (nacht)rust. Naar mensen kijken die het fijn hebben is ook hartstikke leuk.

Ik wens je prachtige festivals!!!