Maart 2014


MAART 2014

  Nicolaaskerk in Westerland

Als het verleden je heeft getekend, gebruik dan het heden om in te kleuren.

Een maand is kort. Als werknemer, mantelzorger én met mijn eigen dingen (therapie, healing, workshops) is een maand zo voorbij. En toen kwam ook nog een griep-aanval om de hoek kijken waardoor ik ruim een week was uitgeschakeld; dan komt er hoe dan ook iets in de knel. In dit geval de nieuwsbrief. Maar, om met Johan Cruijff te spreken: Elk nadeel hep zijn voordeel, want de nieuwsbrief is nu begin maart en zo kan hij in de rest van het jaar ook gewoon aan het begin van de maand in jullie mailbox vallen. Februari hebben we dan maar even geschrapt. Het zij zo!

Het universum zorgt voor ons. Ik zeg het tegen iedereen die het horen wil, maar vergeet het zelf wel eens. Mijn huis leek te zijn verkocht, maar dat moest te elfder ure door de aspirant kopers worden herroepen; hun koper had zich teruggetrokken. Voordat dat gebeurde ontdekte ik tot mijn schrik dat ik bij de verkoop van mijn huis niet zal kunnen wat ik graag wil: een fijn appartementje kopen. Banken hebben in deze tijden een overmaat aan restricties en ik zou (hoe klein die ook moest zijn) geen hypotheek krijgen. Dat was een behoorlijke tegenvaller, maar zoals gezegd behoedde het universum mij voor het zoeken naar een oplossing waar ik per definitie niet achter zou staan, door het huis weer aan mij terug te geven. Dat heeft me wel aan het denken gezet. Vooralsnog staat het bord nog in de tuin. Ik ben in eerste instantie aan het proberen wat zekerheden voor de bank in te bouwen. Maar als dat niet lukt is een andere optie het (grote)  huis op een andere manier te gaan bewonen. Ik woon boven en verhuur beneden als kantoor- of praktijkruimte, welke laatste ik dan ook zelf gebruik. Dat maakt het financieel haalbaar om in dit fijne huis op deze plek te blijven wonen, maar daaraan zitten nog haken en ogen. Het afwegingsproces is in volle gang. Dat de verkoop zo lang op zich laat wachten (binnenkort staat het huis twee jaar te koop) heeft natuurlijk te maken met allerlei zaken die een makelaar niet ziet en voelt. Want, zou ik in een appartementje een half jaar lang een warm thuis voor dochter Roos hebben kunnen faciliteren? En last but not least hangt in dit huis een prachtige energie, die ik zeker niet vanzelf zal terugvinden in een appartement in een betonnen bouwblok. Ik word dus gedwongen om het hele traject nog eens heel goed te overdenken. En ja, ik heb het losgelaten. Het universum zal ook hier zorgen voor een oplossing. De oplossing die ik twee jaar heb tegen gehouden omdat ik zo gefocused was op de verkoop dat ik geen andere oplossingen kon en wilde zien.

Hoewel mijn fysieke systeem me nog steeds dwingt het rustig aan te doen na een heftige griep, draait mijn plannen-machine op volle toeren en heb ik, naast mijn baantje ook weer eens een paar cliënten. Dat laatste geeft veel voldoening. Ik ontdek weer waar mijn hart ligt. Langzamerhand rol ik weer in mijn werkelijke ik. Er waren andere dingen die ik met veel liefde heb gedaan en die belangrijk waren, maar het is nu goed om ook weer bij mijzelf te komen.

Waar ik bij mijn doorstart ook achter kwam is dat er inmiddels een goede beroepsvereniging is voor afgestudeerden aan de opleiding die ik heb gedaan. (Academie voor Polyenergetische Therapie) En …… die zorgt ervoor dat veel zo niet alle ZORGVERZEKERINGEN mijn consulten zouden vergoeden. Ik moet nog wel even door de ballotage, maar daar heb ik alle vertrouwen in J Uit ervaring weet ik dat de praktijk veel voller zou zijn wanneer men de prijs van het consult (deels) zou terugontvangen van de verzekering. Dat merk ik nu al terwijl alleen Univé en VGZ (ik zet het hier nog maar even) vergoeden. We gaan het zien!

Er schijnt geen belangstelling te zijn voor een avond ‘spelen met spiritualiteit’. De avonden met die titel die al geweest zijn, waren zo’n succes. Spannend, ontroerend, vol groei en nog gezellig bovendien. Maar ja, ik kan de mensen niet hierheen trekken. Klaar!

Op 23 maart ga ik, op uitnodiging, een dagworkshop Dialoog met je Gids verzorgen in de prachtige (ook energetisch) Nicolaaskerk in Westerland. Een feestje, te meer daar er inmiddels 14 deelnemers zijn. Dat is geweldig! Ik heb er hartstikke veel zin in!

De nieuwsbrief van april wordt een klein beetje anders dan anders. Regelmatig word ik benaderd door collega’s en anderen, die iets moois doen of geschreven hebben. Zij vragen me, wetende wat een breed lezerspubliek deze nieuwsbrief heeft, of ik daar dan wat aandacht aan kan besteden. Anderen vragen dat weer niet en die doen ook mooie dingen. Voor de nieuwsbrief van april heb ik een aantal prachtmensen geselecteerd, die prachtdingen aanbieden. Zij krijgen hier (voor één keer) een platform om zich in 50 woorden te presenteren. Het is een bont gezelschap van mooie mensen geworden. Natuurlijk zijn er nog meer mooie mensen die prachtige dingen doen, die krijgen een andere keer een podium.

En terwijl het vliegtuig van de olympische ploeg vertraging had omdat het te zwaar was van de medailles, en de chaos op de wereld groter en groter wordt, gaan wij door met ons leven. Daar waar 2013 het jaar was van chaos en loslaten, zal 2014 (hoewel dat nog niet echt zichtbaar is) gaan zorgen voor voorzichtig herstel. Ik realiseer me dat het soms moeilijk zal zijn, maar blijf vertrouwen. Houd voor ogen wat je doel is, zie dat voor je en geloof erin, dan zul je zien dat op een dag jij en de wereld zullen krijgen wat je verdient. Daarnaast is het zaak dat we liefde blijven sturen naar al die brandhaarden op aarde. Het maakt niet  uit, hoe, hoe vaak, wanneer of waar naartoe. Straal je liefde uit. Liefde heeft een veel hogere energetische trilling dan haat en wint het daar altijd van. Wil je meedoen aan meditatiekringen die wereldwijd virtueel samenkomen en hun liefdesenergie daardoor vele malen versterken? Je vindt ze zo op het internet en ik las het laatst zelfs op een briefje bij Albert Heijn. Ondanks alle ellende, geweld, haat en dreigementen op de wereld is het juist aan ons om het vertrouwen in een betere wereld te behouden en uit te dragen. Blijf bij jezelf, sta in je kracht en leef in liefde. Het aantal mensen dat het WEL ‘begrijpt’ groeit met de minuut. Langzaam, heel langzaam gaan we naar een andere wereld. Wat zal dat prachtig zijn! 

Zondag 16 maart, Amersfoort: Workshop Dialoog met je Gids in één dag! Kijk voor alle informatie op de website (er zijn nog twee plaatsen)

Geraniums?
Als je zo warm en vriendelijk bent dan verdien je ook om in het zonnetje gezet te worden. Kijk naar deze ‘elderly lady’ die de kunst van het leven verstaat. Niet verstoppen achter de geraniums, maar verbinden!

11 februari dag van veilig internetten Veilig internetten ….
Dan denk je meteen aan tienermeisjes die in de val van pedofielen worden gelokt. Gelukkig wordt dit inmiddels voortvarend aangepakt. Vrouwen van mijn leeftijd (en soms ook mannen) echter zijn ook regelmatig het slachtoffer, maar dan van oplichters. Ooit had ik het zelf aan de hand. Na het snelle huwelijksvoorstel en de belofte van een nieuwe auto (als ie in Nederland kwam) was het eerste verzoek om geld al snel binnen. Gelukkig werd ik ruim op tijd wakker en ik heb me toen verdiept hierin. Tegenwoordig herken ik dit soort profielen. (fouten in het Engels, standaardzinnen) Het is te erg voor woorden, maar veel van mijn leeftijdgenoten hebben vaak tienduizenden! Euro’s (of dollars) betaald aan een profiel met een foto, waarachter internetcriminelen schuilgaan. In volle kantoortjes in warme landen wisselen zij notitieboekjes met aantekeningen over die bepaalde vrouw uit (woonplaats, kinderen etc) en spelen ze Kevin, Jack, Norman of wie dan ook. Ze publiceren foto’s van niet bestaand werk en familieleden en schrijven charmante, verliefde mails. Het is te ranzig voor woorden. Maar wat doe je als je eenzaam bent en er komt iemand die je complimentjes en aandacht geeft en zegt dat hij werkelijk van je houdt, vaak ook per telefoon. Deze criminelen waren eerst alleen actief op dating-sites, maar hebben inmiddels de overstap gemaakt naar facebook. Ik krijg dagelijks! een vriendschap verzoek van goed uitziende mannen die nog maar drie dagen een account hebben en slechts één foto. ‘Vrienden’ zijn altijd dames van boven de veertig. Ik weet dat onder de lezers van de nieuwsbrief een behoorlijke portie singles in die leeftijdsgroep zitten. Hoe beroerd het ook is: wees alsjeblieft altijd kritisch als je iemand leert kennen die je niet meteen persoonlijk hebt ontmoet. Ik weet het: het kán, een partner vinden op het internet. Maar neem niet alles voor waar aan. En natuurlijk blijf ik zeggen dat de universele wet is, dat je moet VINDEN en niet ZOEKEN. Dat diegene die op zielsniveau met je verbonden is bij ‘toeval’ op je pad zal komen. (Maar ik geef toe dat ook mijn geduld soms op isJ)

Eva Cassidy
We moeten haar al weer lang missen hier in het aardse, maar gelukkig heeft ze een prachtige erfenis nagelaten in de vorm van haar onsterfelijke vertolkingen. Deze keer: Fields of Gold

Boeken en boekwinkels
Er gaat niets boven de geur van een nieuw boek J. Als kleindochter van een ambachtelijk boekbinder heb ik van jongs af meegekregen dat je boeken met respect behandelt. Dat neem ik serieus, op de eerste bladzijde van elk boek schrijf ik mijn naam, de datum dat ik het heb gekregen of aangeschaft en er komt een stempel in van een ‘engelman’. Er wordt niet in geschreven, als ik een aantekening wil maken, plak ik er een post-it in, en als bladwijzer heb ik in elk boek een ansichtkaart waarop ik na afloop schrijf hoe ik het boek vond. Voor mensen zoals ik zijn boekwinkels het summum van genot. Boeken ‘voelen’, (iets wat ik als kinestheet natuurlijk ook om andere redenen fijn vind), doorbladeren en dan als een kind in een snoepwinkel een beslissing nemen welke je uiteindelijk gaat kiezen. Langzamerhand is het erin geslopen. Tijdgebrek. Precies weten wat je wilt hebben … en snel! Leuk om als cadeau op te sturen naar die ander ….. De grootste online boekenwinkel heeft de laatste jaren een goede klant aan me gehad. Maar toen ik onlangs een reportage op de tv zag over prachtige boekenwinkels zoals Donner in Rotterdam die verdwijnen omdat de meeste mensen hun boeken online kopen, landde ik met een enorme klap op de aarde. Daar heb ik aan meegewerkt! Ik heb niet lang geaarzeld. Mijn boeken koop ik vanaf nu alleen nog in zo’n prachtige boekenwinkel. Waar handgeschreven briefjes in de boeken aangeven welke de verkopers aanbevelen en waarom. Waar een boek wat ze niet in voorraad hebben nog gewoon voor je besteld wordt, waar het ook vandaan moet komen (ik lees veel engelstalige boeken) en waar ik de boeken weer kan voelen, in plaats van op een toets drukken en maar hopen dat het net zo ruikt als vroeger. Ik hoop van ganser harte dat er per stad toch minimaal één boekwinkel overleeft. Bij deze roep ik de boekenliefhebbende lezer van deze tekst op ook weer boeken in de winkel te gaan kopen. Ik wil nog graag ooit met mijn kleinkinderen naar de boekwinkel om hun exemplaar van Pluk van de Petteflet te kopen, zodat zij net zo van boeken en boekenwinkels gaan houden als hun oma. Dit heb ik ook als blog geplaatst op mijn website.

Goed voor jezelf zorgen in 12 stappen
Dit kwam voorbij op facebook. In het Engels, maar ik heb het even vertaald. Op het eerste gezicht zou je zeggen dat het een mooi lijstje is. Als ik me daar aan houd dan zorg ik goed voor mezelf. Maar als je wat beter kijkt, dan zie je dat hier heel veel dingen in het negatieve zijn geformuleerd, en dat terwijl nummer elf is dat je negativiteit moet vermijden. Links het lijstje zoals het was, en rechts, zoals het ook kan. Conclusie: formuleer je uitgangspunten altijd in de tegenwoordige tijd, de eerste persoon enkelvoud en in een positieve vorm

1. Als het niet goed voelt, doe het niet   Ik doe alleen wat goed voor mij voelt

2. Zeg altijd wat je meent, wees authentiek  Ik zeg altijd wat ik meen, ik ben authentiek

3. Wees geen ‘pleaser’     Ik blijf trouw aan mezelf 

4. Vertrouw op je intuïtie    Ik vertrouw op mijn intuïtie

5. Spreek nooit negatief over jezelf   Ik spreek altijd positief over mezelf

6. Geef nooit je dromen op    Ik leef mijn dromen

7. Wees niet bang om nee te zeggen   Ik mag nee zeggen

8. Wees niet bang om ja te zeggen   Ik mag ja zeggen

9. Wees lief voor jezelf     Ik ben lief voor mezelf

10. Laat los wat je niet kunt beheersen   Laat onbeheersbare zaken los

11. Vermijd drama en negativiteit   Ik benader het leven met humor en positiviteit

12. Heb lief!       Ik heb lief!

Natuurlijk zijn er nog veel meer uitgangspunten dan deze 12. Maar het is goed om weer eens zo’n rijtje bewust te lezen. En door jullie te wijzen op de positieve wijze waarop het ook kan worden uitgedrukt, hebben we dat dan maar weer bereikt. Geniet van het leven!

Natuurlijk wens ik jullie een mooie maand maart. Hoewel ik het een gemiste kans vind (ik ben dol op sneeuw) ben ik het met die mensen eens, die nu maar gewoon willen doorrollen in de lente. Volgend jaar dan maar weer sneeuw. Geniet van alle nieuw ontluikende leven, de buitenbloemen en de fluitende vogels. In de april nieuwsbrief maken jullie kennis met een aantal bijzondere, aardige en prachtige mensen, maar staan natuurlijk ook weer wat hersenspinsels van ondergetekende. De uitsmijter is met dank aan Jan van Schagen, kort maar krachtig.

Het is leuk om belangrijk te zijn, maar belangrijker om leuk te zijn

Warme groet,

Ellen Engelman