April/Mei 2014


 

 Wacht niet op de zon maar dans in de regen!

 

Met andere woorden, ook als het even allemaal niet voor de wind gaat ….. maak er wat van! Geniet dan van die momenten (die er zeker zijn) die je koestert, waar je de warmte ervaart, de kriebels in je buik die ze geluk noemen. Dat kan en mag naast elkaar bestaan.

 

Mijn leven is in deze periode een soort rollercoaster waarin  de zekerheden trillen op hun grondvesten. Dat is voor iemand die zo graag de controle heeft en weet waar ze aan toe is als ik, een lastige situatie. Het is soms moeilijk het allemaal als een les te zien, maar de tijd tikt door en uiteindelijk zal alles, daar vertrouw ik op, op zijn plek vallen. Ergens deze zomer zal de rust in de meeste aspecten van mijn leven weerkeren en zal ik weten waar ik aan toe ben en hoe het verder gaat. Hoewel ik soms stuiter van ongeduld en frustratie, kan ik niet anders dan afwachten en loslaten. Gelukkig is mijn huis uiteindelijk definitief verkocht. Die last is van mijn schouders. Op naar de volgende stap.

Ik heb het al vaker gezegd; een nieuwsbrief maken kan ik niet op commando. En in deze periode waren er zoveel claims op mijn aandacht en energie door andere (ook zakelijke) dingen, die niets met huizen te maken hadden, dat ik niet die rust en aandacht vond. Het is dus weer een nieuwsbrief voor twee maanden tegelijk, maar hij komt wel vanuit mijn hart.

 

Naast de onzekerheden in deze periode, zijn er ook zekerheden; ik heb genoten van de dagen dat ik de workshop ‘Dialoog met je gids’ heb gegeven, en van de cliënten die mijn praktijk weten te vinden voor healing of therapie. Soms zelfs na een jaar of vijf weer terugkomen: “Je hebt me toen zo goed geholpen en nu zit ik met iets en kom ik graag weer naar jou.” Het zijn cadeautjes, geluksmomenten. Ik zorg ervoor dat er in de onrust van mijn “huis in transitie” toch een rustplek is waar we kunnen werken. Voor mij is dat niet alleen een rust-plek maar ook een rustpunt. Even stilstaan in de oneindigheid, die ander alle aandacht geven en genieten van de wonderen die deze soort therapie met zich meebrengt. Het blijven prachtige momenten.

 

De wereld is een beetje minder prachtig in deze periode. Ondanks het feit dat ik probeer het positieve te blijven zien, kan ik niet heen om een enorme hoeveelheid geweld in binnen- en buitenland. De wetenschap dat het beter is mijn aandacht op liefde te richten is soms weggezakt als ik me realiseer wat mensen elkaar aandoen. Het blijft echter heel belangrijk om er positief in te blijven staan. Er komen op aarde hoe langer hoe meer mensen die begrijpen waar het uiteindelijk om draait. En ik weet dat ‘wij’ aan het langste eind zullen trekken omdat de kracht van liefde uiteindelijk veel groter is dan die van geweld en haat. De trilling van liefdesenergie wint het met glans van alle negatieve emoties. Hoe onlogisch het soms ook lijkt; gewoon vanuit je hart blijven denken en doen, daarmee kunnen we de wereld veranderen. Want, zeg nou zelf er zijn ook heel veel dingen die ten goede veranderen. Kijk maar eens wie het songfestival heeft gewonnen. Wil je nog wat zeggen, vroeg de presentator, dat wilde ze wel. De strekking van de woorden waren dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn in een samenleving zonder haat en discriminatie. Ondanks de negatieve reacties vanuit Rusland en aanpalende landen heeft ze met grote overmacht gewonnen. En hoewel ik als Nederlander natuurlijk heel graag had gezien dat Ilse en Waylon met hun prachtnummer als eerste waren geëindigd, was het voor mij zo eigenlijk nóg beter. Een statement en wat voor één!

 

Thomas en Paul

Jammer dat ze stoppen, maar ik begrijp het wel. Acda en De Munnik. In mij hebben ze een trouwe fan, niet in de laatste plaats omdat ik een aantal nummers van hen ook zelf gezongen heb. De Spotify lijst Acda en Munnik de komende weken maar weer op ‘herhalen’ zetten …… en luidkeels meezingen. Het was moeilijk kiezen, maar een van de mooiste vind ik toch wel: Kom nog even niet naar hier.

 

The fear of being alone

Daarvoor had ik er niet over nagedacht. Het leven ging zoals het ging en ik had het hoe dan ook naar mijn zin, maar toen ik ergens halverwege de veertig in een relatie zat die ik door mijn vingers voelde glippen, realiseerde ik me dat, als het daadwerkelijk zou mislopen, ik alleen zou komen te staan. Zonder partner,  maatje, klankbord, partner in crime. Ik vrees dat ik met dat schrikbeeld voor ogen, de beslissing toen heb uitgesteld, zodanig zelfs dat die uiteindelijk door mijn partner werd genomen. Het is klaar!

Alleen …..

En dat terwijl die ander zo van de ene in de andere relatie stapte. Het was niet eerlijk.

Maar na een aanvankelijke periode van ontkenning, bleken er hoe langer hoe meer van die momenten te zijn waarop ik kon dansen in de regen (zie de spreuk bovenaan de nieuwsbrief). Zelfs op een zaterdagavond gewoon met een boek en een glaasje wijn op de bank kon (kan) ik me gelukkig voelen. Want, hoewel ik het hartstikke leuk zou vinden om al die mooie momenten te delen met die ene, weet ik op een diep niveau dat de liefde in jezelf zit. Je in een relatie storten omdat je iets mist, zal je niets doen vinden. Jij hebt alles in je. Een partner is een aanvulling, geen invulling.

Wees dus niet bang om alleen te zijn. De stilte in het alleen zijn geeft je ook prachtige inzichten die je anders wellicht niet zou waarnemen. En er is altijd gelegenheid genoeg om in aangenaam gezelschap van vrienden, familie of aardige bekenden te genieten van het leven.

Durf los te laten als het niet goed meer voelt. Niet om meteen te vluchten in een nieuwe verbinding, maar om weer kennis te maken met je eigen liefde en wijsheid. Je zult versteld staan over de mooie momenten met jezelf.

 

Loslaten als levensles

Twee boekjes heb ik gekocht “Clear your clutter” en “Creating Sacred Space with Feng Shui” beide van Karen Kingston. Dit om van een ruim stadshuis met drie verdiepingen en kelder, over te gaan naar een overzichtelijk drie kamer appartement. Met name de tweede verdieping in mijn huis herbergt mijn leven in vogelvlucht. Mijn voornemen is om bij elk voorwerp dat ik in huis heb te overwegen of ik het wel werkelijk nodig heb en ga gebruiken. Zo niet, dan gaat het, hoe lastig dat ook soms is, weg. Natuurlijk maak ik een uitzondering voor schijnbaar nutteloze dingen uit mijn jeugd, foto’s en sommige speelgoed van mijn nu volwassen kinderen en zaken die zo’n grote emotionele waarde hebben dat ze een stukje van mij zijn gaan uitmaken. Maar …… met mate. Dochter Roos fungeert hierbij als strenge coach en dat werkt vaak ontnuchterend.

Maar wat heeft dat een impact; je hele leven aan je voorbij zien gaan in een berg spullen. Mooie en minder mooie herinneringen komen en gaan en vragen, nee eisen hun aandacht. Maar hoe intens deze periode ook is, er maakt zich hoe langer hoe meer een soort euforie van me meester. Het gevoel dat mijn spullen, en dus mijn leven overzichtelijk worden. En dat maakte dat ik de vergelijking van de spullen kon doortrekken naar ook andere dingen in je leven. Soms moet je loslaten om een nieuwe start te kunnen maken, een goede nieuwe start wel te verstaan. In relaties, met werk, met vrienden (ja ook daar) maar nu ook met mijn grote huis. Ik roep altijd ‘go with the flow’ maar ben zelf de eerste die wel eens tegen die stroom inworstelt. Omdat ik nog niet kan of wil loslaten, maar uiteindelijk, net als in de hierboven omschreven relatie, blijkt dat het loslaten je ruimte geeft, lucht!

Dit is geen pleidooi om maar meteen schoon schip te maken met spullen, relaties en vrienden, maar wel om, als dingen niet meer goed voelen, zaken je benauwen, toch eens naar binnen te gaan en te voelen wat er aan de hand is. Weet dat als jij loslaat, die ander, wat deze ook beweert, er ook klaar voor is. Het universum regelt dat zo. Net zoals ik blijkbaar al die bergen dingen van vroeger nog nodig had voor mijn veiligheid, en ik die nu mag loslaten om een nieuw begin te maken. Op een nieuwe plek, met ruimte voor ……….

 

Medicijnen

Vriendin Pien uit Delft ken ik al tientallen jaren. Ooit werkten we samen bij de universiteit en we hebben door de jaren heen contact gehouden.

Ze stuurde me een mail waarin ze haar boosheid filterde over nieuwe regels bij de verstrekking van medicijnen. Wat blijkt: de zorgverzekeraars maken afspraken met de pharmacutische industrie over welke medicijnen(merken) zij vergoeden. Daardoor bepalen de zorgverzekeraars/pharmaceutische industrie welke medicijnen wij krijgen en niet meer de voorschrijvend arts/specialist, laat staan dat de patiënt er zelf nog enige invloed op heeft. Want hoewel de werkzame stof vaak dezelfde is, kan dat in sterkte en toepassing afwijken waardoor je op de ene medicijn beter reageert dan op de andere.

De consumentenbond roept op tot protest tegen dit zogenaamde preferentiebeleid, vriendin Pien sluit zich daarbij aan en ik ook.

 

Enra

Ga er even rustig voor zitten en verbaas je over de geweldige dans- en lichtvoorstelling. De Japanse groep Enra met Pleiaden. Met dank aan Asia uit Alkmaar voor de tip.

 

Folk for the people

Mitch Rozek, een Belgische muzikant met internationale roots nam het initiatief om, voor het volk van de Oekraïne iets te doen. Hij heeft een cd samengesteld die heet Folk for the People. Veel, heel diverse bands uit oost en west hebben kwalitatief hoge bijdragen geleverd aan deze cd. Alles belangeloos. Hier vind je een overzicht met een paar demo’s. De cd zelf kun je kopen voor € 10 of meer voor steun aan diegenen in de Oekraïne die dat kunnen gebruiken, zonder dat wordt gekeken aan welke kant ze staan.

 

Regenbogen en trappen

Toen ergens in een dorpje in Turkije iemand op het idee kwam één van de vele grijze betonnen trappen te schilderen in de kleuren van de regenboog, werd dat door de autoriteiten niet gewaardeerd. De trap werd weer grijs geschilderd. Dat was aanleiding voor een stil maar kleurrijk protest. Niet alleen in het betreffende dorp maar in een steeds grotere straal werden de trappen geschilderd. Prachtig al die kleuren. Daar word je vrolijk van!

 

Geef je kinderen een wachtwoord

Daar had hij geen rekening mee gehouden, de man die het achtjarige meisje bij haar school aansprak. Hij zei dat haar moeder niet kon komen en hem had gevraagd haar op te halen. Oh zei het meisje dan weet je wel wat het wachtwoord is. Wachtwoord? De man draaide zich om en verdween, godzijdank onverrichter zake.

Een klein handigheidje: spreek met je kinderen een wachtwoord af. Degene die werkelijk door jou wordt gevraagd hem of haar op te halen en mee te nemen, kennen dat wachtwoord. Anders: niet meegaan!

 

En dan deel ik nog maar een keer dat je in je contactpersonenlijst op je telefoon de naam ICE zet, met het nummer van diegene die je wilt dat gewaarschuwd wordt in geval van nood. In Case of Emergency (ICE). Dat scheelt veel tijd voor de eventuele hulpverleners.

 

Mooi!

Wel een heel bijzondere, en toch eenvoudige manier om de aandacht te vestigen op zwerfhonden. Zie de resultaten! Geweldig!

 

 

En tenslotte zijn hier een aantal mooie mensen die ik in het zonnetje wil zetten. Over een paar maanden volgen er meer, want het aantal mooie mensen dat ik ken is ontelbaar J

 

Wielwerkopleidingen, Hester en Berry Burghout ooit mijn docenten, nu goede vrienden en vakgenoten


Met behulp van de windstreken, seizoenen, shamanistische wijsheden en een grote dosis vakkennis en liefde komen de inzichten lijkt het als vanzelf. De prachtige en vanzelfsprekende door Berry en Hester ontwikkelde methode wordt toegepast in consulten, workshopdagen en een volledige opleiding tot therapeut. www.wielwerkopleidingen.nl

 

Claar van Leent, onvermoeibaar creatieve inspirator en ooit mijn schoonzus

 

Schilderen, lunch, drankje, muziekje ...

Atelier de Kleine Ezel is een kleinschalig atelier, gelegen tussen de prachtige Drentse akkers.

Een kunstenaar/kunststroming is het inspirerende vertrekpunt voor de schilderworkshops voor volwassenen. Mondriaan, het pointillisme, Gustav Klimt, Paul Klee, Corneille, Matisse  e.v.a. Er zijn ook workshops voor kinderen en gezinnen.  www.atelierdekleineezel.nl  

 

Gieny Meester, (Assen) met wie ik zo’n eeuwenoude diepe verbinding heb dat het voelt alsof we zussen zijn, maar ook een zeer vakbekwame collega.

 

Energetisch therapeut en medium met een eigen praktijk. D.m.v. mijn HJBC-opleiding heb ik een mooi totaalpakket gemaakt dat altijd aansluit bij de cliënt. Voor uiterst gevoelige cliënten geef ik een cursus Energetische Weerbaarheid. Ook organiseer ik open reiki behandeldagen. www.rozenplu.nl:  Verstand van energie!

 

Ton van de Leede, (Bergen N.H.) een bijzondere boekbinder met spirituele inborst in het Noordhollandse Bergen

Heeft een ambachtelijke en spirituele site: www.handboekbinderij-vanderleeden.nl .

Regelmatig organiseert hij op zaterdagmiddagen in zijn woonplaats Bergen NH spirituele lezingen.

Belangstelling ? Vraag dan informatie bij tony@hccnet.nl .

Ook over mijn boek "Spirituele Beschouwingen". Uitgave schrijfwerk-druk-bindwerk in eigen beheer.

 

Carla Sijtsma, (Heiloo) een tarotiste die met warmte, relativeringsvermogen en humor met haar vak omgaat. Mijn mooiste duiding ooit!

 

De tarot kan via zijn symbolische taal jouw innerlijk laten spreken en omdat het onbewuste streeft naar evenwicht in de psyche is het belangrijk dat je de raadgevingen en aanwijzingen uit dit onbewuste opvolgt. Het is prettig als je de tarotkaarten zelf kunt raadplegen en daarom bied ik naast het geven van consulten ook tarotcursussen aan.
 www.tarotconsultant.nl

 

Henriette Maas, (Alkmaar) een warm mens en fijne collega.

 

Schreef het boek“Ik hou van mij en ook van jou” . Vrienden worden met je Innerlijk Kind, milder en meer bewust.

Welke oude overtuigingen en afweermechanismen werken nog voor je, welke zitten in de weg?

Jezelf meer accepteren als een uniek mens  om van te houden. Het is een praktisch boek.

www.pacha-mama.nl

 

 

Vandaar is het de 65e trouwdag van mijn ouders, een mooie dag om tijd te maken om deze nieuwsbrief te schrijven. Over loslaten ook. Vanaf hun wolkje zullen ze glimlachen. Mijn moeder omdat ze ‘het maar onzin’ zal vinden, onze trouwdag is toch niet belangrijk? Mijn vader omdat hij een levensgenieter was en hij altijd een aanleiding zocht om ergens een feestje van te maken. Ik glimlach terug. Het ga jullie goed daar……

En jullie, lezers wens ik een mooie meimaand. De frequentie van de nieuwsbrieven is in deze periode niet gegarandeerd. Maar weet dat ik in mijn hart bij jullie ben en mijn liefde stuur. Nieuwsbrief of niet!

 

If you don’t become the ocean, you’ll be seasick every day.

Leonard Cohen.

 

Hartegroet,