2 Mei 2016


 

 

 

2 mei 2016

 

 

OPEN HUIS ZATERDAG 7 MEI 14.00 – 18.00 UUR

Piece of Cake Coaching by Ellen Engelman

Stadsring 2 Amersfoort

 

Volg je hart; het klopt

 

Vandaag, maandag 2 mei 2016 is het precies 8 jaar geleden dat ‘ De Engelbak; in Alkmaar werd geopend. De gezellige bovenwoning waar mijn cursussen, consulten, lezingen en andere bijeenkomsten waren. Mijn thuisbasis. Uiteindelijk heb ik die, ook omdat ik weer terug moest naar Amersfoort, moeten loslaten.

Nu start ik op maandag 2 mei, mijn verjaardag, officieel de praktijk “Piece of Cake Coaching” . Als gecertificeerd effortless coach ga ik aan de slag op de manier die ik me in de eerste drie maanden van dit jaar heb eigen gemaakt, natuurlijk aangevuld met mijn eigen wijsheid en de ruim tien jaar ervaring in coaching en therapie die ik al heb opgebouwd. Ik kan niet wachten om te beginnen. Maar aangezien 2 mei ook de praktische start is, en ik dan de sleutel van mijn nieuwe werkruimte krijg, zal er de eerste week nog gepoetst, gesjouwd en geschilderd moeten worden.

Op 7 mei zijn jullie allemaal uitgenodigd voor het openingsfeestje.Vanaf 9 mei kan ik dan ook echt van start. 

 

Soms rent het leven zo hard dat je moeite hebt het bij te houden. In deze periode is dat weer het geval. Ik rol van de ene in de andere emotie. Hard werken voor de studie beloond met een certificatie als Effortless Coach, Prachtige oefenclienten en een super groepje bezig met Dialoog met je gids, En de zoektocht naar een coachingsruimte als een soort horror scenario, inclusief de atmosfeer op sommige locaties waar ik ben gaan kijken. Dan weet je wat je wilt, maar dat blijkt op het laatste moment voor je neus te zijn weggegeven. Je vraagt je af waarom. Dat brengt je dan toch stiekem weer aan het twijfelen of het wel de bedoeling is, die coachingspraktijk. Maar dat voelt zo vanzelfsprekend en geweldig dat er wel heel wat moet gebeuren om me daaraan te laten twijfelen. En dan is er ineens dat telefoontje van degene die het voor het zeggen heeft in dat gebouw: “ Ik heb nog wel een ruimte die je kunt huren”. Zesendertig vierkante meter. Dus niet alleen coachen, maar ook mijn oude vertrouwde grote tafel (die ik niet kon wegdoen en dus in mijn keldertje gepropt staat) voor cursussen en workshops. Beter nog dan de eerste optie die niet doorging. Een nieuwe thuisbasis op de tweede verdieping van Stadsring 2. Met uitzicht op de Lieve Vrouwetoren. Voor de scherpe waarnemer .... ja het is naast het appartement waar ik tot december j.l. woonde (Stadsring 22) dus eigenlijk kon het niet anders dan dat het hier zou gaan worden. Een pand vol creatieve geesten, de lokale tv, een cartoonist, fotografen, grafisch vormgevers en op de begane grond flexwerkplekken en faciliteiten voor vergaderingen en congressen die dagelijks vol zitten. Vol MET potentiele klanten. Ik kan niet wachten.

 

Op Koningsdag was ik bij vrienden die een cultureel cafe hebben. Daar waren jonge (jonger dan 18) vluchtelingen uitgenodigd. Een stuk of tien. Ze proefden in eerste instantie braaf, en in tweede instantie gretig van de oranjetompoezen, namen dankbaar de kleding (voornamelijk spijkerbroeken en trainingsjacks) in ontvangst en speelden een potje voetbal op het plein. Sommigen spraken voldoende Engels om een gesprekje mee te hebben. Schijnbaar niets aan de hand, maar als ik in hun donkere ogen keek, de spiegels van de ziel, zag ik daar zoveel pijn, verdriet en onzekerheid. Want ..... wat doe je in een vreemd land, met vrolijke mensen, mooie muziek, veel warmte en liefde, als je het zelf ook allemaal even niet meer weet.

In plaats van een spijkerbroek had ik de toezegging voor een coachingstraject voor een engelssprekende jongere meegenomen. Hoe dat gaat worden ingevuld ga ik nog overleggen, maar voor mij was het op dat moment het beste wat ik te bieden had, buiten mijn glimlach en de instructie hoe je nou een tompoes benadert .........

 

Het geweld in de wereld gaat onverminderd door, maar de stemmen tegen dat geweld worden ook hoe langer hoe krachtiger. In de VS staan de mensen op tegen ene Trump die hoopt dat hij president wordt en dan de toestand in de wereld nog meer op scherp gaat zetten. Een overmoedige ruziezoeker die een gevaar voor de toch al zo labiele situatie in de wereld kan zijn. En in Europa is een zwijgende beweging op gang gekomen voor vrede en liefde. Ze bezetten de pleinen in steden als Parijs en Brussel. Natuurlijk zie je het niet op het journaal; ze zouden eens wat positiefs laten zien. Nee in het journaal horen we over de kansen op een aanslag in Nederland die toenemen. Niet of, maar wanneer.  Lieve mensen, laat je geen angst aanpraten. Als je in een toestand van angst bent, stagneert je groei.. En groei is juist belangrijk zeker in tijden als deze. Zorg dat je bij jezelf blijft. Blijf zelf nadenken en laat je niets aanpraten. Leef in het NU en geniet ook in het nu. Kijk om je heen en zie wie voor jou belangrijk zijn. Geef hen je liefde, maar doe dat ook aan diegenen die niet direct belangrijk zijn .Wij zijn allemaal deel van het grote geheel. Allemaal met elkaar verbonden. Denk daar maar eens over na. Dat is geen verzinsel van iemand, maar het is wetenschappelijk aangetoond. Dus als je dat doortrekt is jezelf liefhebben, ook die ander liefhebben. Kan het zo simpel zijn? Ja zo simpel is het.

 

Een wijze vrouw;

Maya Angelou. Over regenbogen en wolken. Heel mooi gezegd.

 

In liefde opkomen voor jezelf

Een van mijn proefclienten heeft last van stress en onrust. Hard pratende collega’s leiden haar af en als er veel om haar heen gebeurt vindt ze het moeilijk zich te concentreren. Hooggevoelig, hoogsensitief zou de benaming kunnen zijn. Maar belangrijker is wat ze hieraan zou kunnen doen. Ik raad haar aan om in de voorkomende situaties eens te kijken/horen wat het nou is dat haar afleidt, en als dat door een persoon wordt gedaan, deze persoon daar liefdevol op aan te spreken. En niet alleen dat, maar ook een oplossing aan te dragen. Dus niet: zou je even je mond willen houden? Maar: ik word door jullie gepraat een beetje afgeleid, zouden jullie even ergens anders willen gaan staan? Beter is nog altijd dat je eerst met een compliment begint en dan vraagt of het kan veranderen. Daarvoor heb ik altijd mijn ‘krokettenverhaal’. Ooit was ik met dochter in een stoere kroeg op een amsterdamse gracht. We kenden de kroeg alleen van naam dus hadden ons er nogal wat van voorgesteld. De wijntjes waren ok, maar toen de bitterballen op tafel kwamen bleek dat die van binnen nog bevroren waren. Ik ging naar de ober en zei: de bitterballen zijn heerlijk, maar nog wel bevroren van binnen ........ Hij werd rood van schaamte, nam het bordje terug en bezorgde ons een dubbele portie bitterballen dat we uiteindelijk ook nog niet hoefden te betalen.

Nu gaat het leven over het algemeen om heel andere dingen dan bitterballen, maar als je situaties als deze oplost in liefdevol begrip, zul je zien dat je de bitterballen techniek op veel zaken in je leven kunt loslaten. Probeer het maar eens. Dus niet meteen beginnen te schelden, maar eerst een complimentje en dan beheerst en liefdevol aangeven wat er niet goed gaat en eventueel ook hoe je het wel zou willen of wat de oplossing zou kunnen zijn.

De proefclient heeft het in ieder geval geprobeerd en koppelde enthousiast terug dat het hartstikke goed werkte.

 

The street store.

Hoe eenvoudig kan het zijn. Hebben we hier de ongeschreven wet dat je eten op de prullenbak zet en niet erin gooit zodat de ‘homeless’  dat gemakkelijk kunnen meenemen. In zuid afrika is dit mooie initiatief ontstaan. Naar mijn beste weten is het er nog niet in nederland. Maar als het er was zou ik meteen wat spullen ophangen. The street store

 

Even iets heel anders.

Op zo’n manier een multi media dans in elkaar schroeven. Het is wonderbaarlijk, prachtig. Ga er maar eens even lekker voor zitten ........britain’s got talent

 

“Naar jouw nieuwsbrieven kijk ik altijd uit!  Hartelijk dank voor deze verwennerij.”

 

Effortless coach:

Zo langzamerhand zie ik van mijn 17 studiegenoten een voor een hun pagina’s langskomen. Mooi toch dat iedereen een andere draai geeft aan de materie die we ons hebben eigen gemaakt. Net dat andere accent, net die andere toon. Dat maakt dat iedereen zijn of haar eigen coach kan vinden. Voel bij het uitzoeken van je coach altijd of diegene met jou resoneert. Dat is belangrijk. We zijn allemaal gretig om te beginnen met onze praktijken, want wat is er nou mooier dan diegenen wier leven even niet meer ‘stroomt’ te helpen weer in de flow te komen. De belemmeringen en blokkades te traceren en oplossen. Zodat iedereen weer van zichzelf en van het leven kan houden. Wat je belemmering ook is, er is altijd een weg die je eruit kan leiden. Als ik zo bezig ben krijg ik vlinders in mijn buik, zo enthousiast word ik ervan. Ik ben hier om de mensen te helpen; dat is mijn lust en mijn leven.

Brandon Bays definieert het prachtig in haar boek over de Helende Reis: de lagen van de ui afpellen om de liefde en vrede te ontdekken die eronder ligt ......

Ik zal in de komende nieuwsbrieven onderliggende informatie geven over de interventies die we bij effortless coaching hanteren en over de theorieen met betrekking tot celgeheugen, kwantumfysica en het veld, waarvan wij allen deel zijn. Dat is de kontext waarbinnen de coaching plaatsvindt. Diepgaand, doeltreffend en definitief.

Wat een mooi vak!

 

Sympathie en empathie

Een mooi en duidelijk filmpje dat de woorden sympathie en empathie verklaart. Duidelijker dan dit kun je het niet krijgen

 

 

En ..... mijn lievelingsgedicht (het is per slot vandaag mijn verjaardag J)

 

Wellicht zijn alle draken in ons leven uiteindelijk 
slechts prinsen
die er in angst en beven 
slechts naar haken, 
ons eenmaal dapper en schoon te zien ontwaken.
Wellicht is alles wat er aan verschrikking leeft,
in diepste wezen niets anders dan iets dat onze liefde nodig heeft.

Rainer Maria Rilke

 

Een wat beknopte nieuwsbrief in tegenstelling tot andere keren. Het waren hectische tijden en ik wilde deze nieuwsbrief ook vandaag, 2 mei bij jullie in de postbus krijgen. Als je me een beetje kent, dan weet je dat ik het volgende maand wel inhaal. Met de beloofde uitleg over de interventies bij Effortless Coaching en nog meer nieuws en kleine wijsheden.
Ik wens jullie een mooie meimaand en eindig met een uitsmijter van een prachtmens. Zijn wijsheid was onovertroffen en ondoorzichtig.

 

Naarmate ik ouder word, ga ik steeds meer van het veld zien – Johan Cruijff

 

Warme groet,

Ellen Engelman