juni/juli 2012


JUNI/JULI 2012

Er is geen mooier moment
Dan het bewuste NU

Lieve mensen, de nieuwsbrief is schandalig laat in de maand. Zo laat dat ik al een paar mailtjes heb ontvangen van ongeruste abonnees die vragen of er iets aan de hand is. Ik ben geraakt door jullie betrokkenheid, maar wees gerust, er was een overload aan praktische zaken en daar tussendoor kreeg ik maar niet de vertrouwde ‘stroom’ van de lettertjes die zomaar uit mijn toetsenbord rollen. Kortom het ontbrak me even aan inspiratie, afgeleid door alles wat nog moest en wat spontaan gebeurde. Nu echter heb ik de rust om er helemaal voor te gaan zitten en jullie naar ik hoop weer een portie informatie voor te schotelen waar ieder van kan oppikken wat er voor haar of hem van toepassing is. Omdat ik de eerste helft van juli op vakantie ben (Engeland natuurlijk met dochter Roos) heet deze nieuwsbrief Juni/Juli, die van augustus komt in de laatste week van juli. En dan zijn we weer helemaal bij.
Het werk loopt door in de zomer, maar zal zich ten dele afspelen in mijn net verworven caravan. Waar ik de teksten van de website, de eindredactie van boek 1 en de hoofdstukken van boek 2 (over relaties natuurlijk) ga verzorgen. In die caravan wel stroom maar geen breedband internet.
De afgelopen tijd heb ik goed nagedacht over hoe nu verder. Ik weet hoe, en in welke richting en houd me bij deze vast aan de kosmische wet dat wat je vanuit je hart doet, altijd stroomt. Dus ik heb er alle vertrouwen in dat de lezingen, workshops en sessies die ik nu plan ook allemaal vol gaan komen.
Drie hartcirkels waren er; in Rotterdam, Amersfoort en Alkmaar. Drie prachtige bijeenkomsten met bijzondere mensen. En er komt meer van dit moois. Houd de agenda maar in de gaten en kom eens voelen wat er in een cirkel gebeurt. Deze bijeenkomsten waren nog ter introductie, maar met veel impact. In de toekomst gaan we dieper. In deze nieuwsbrief een item over de hartcirkels, er valt veel over te vertellen…..
Relaties in alle fasen en alles wat daarmee samenhangt, ik zie het helemaal zitten. Ik zit nu midden in de nascholing relatietherapie en daar krijg ik alleen maar meer zin van. In deze nieuwsbrief een stukje daarover met de vijf talen van de liefde. Prachtig! (en ook nuttig!)

De rollercoaster van de 2012 energie raast door ieders leven, ook het mijne. Soms heb ik even het idee dat alles verkeerd gaat, maar even later kan ik de lessen van de gebeurtenissen zien en integreren. Een voldaan gevoel is dan het resultaat en dat is mooi. Ik hoop dat het jullie ook lukt om er ook zo naar te kijken. Als er aan de veiligheid en basis van je leven wordt geschud is het moeilijk, ik weet het uit ervaring, maar de enige manier om er uit te komen is positief blijven, en (daar is ie weer) vertrouwen dat het universum voor je zorgt.
Onlangs stond de planeet Venus tussen de zon en de aarde in; de Venustransitie. Daarmee zijn we weer een stap verder in de transformatie. Venus brengt de vrouwelijke goddelijke energie naar de aarde. De mannelijke bolwerken van macht en ego zullen het nog moeilijker krijgen. Maar … een kat in het nauw maakt rare sprongen. Soms zullen verbijsterende dingen gebeuren, maar vertrouw er maar op dat uiteindelijk alles zal worden meegenomen in de flow, de stroom van liefde, eenheidsbewustzijn en samen delen. Hoewel sommigen een bepaalde datum hangen aan het fenomeen ‘transformatie’, is dit een proces van jaren. Telkens komen we weer een stapje verder. En mocht je dit niet geloven? Kijk dan eens even een paar jaar terug. Dan zie je dat dingen die toen nog niet werden of waren geaccepteerd, nu vanzelfsprekend zijn. Tengevolge van de tijdsversnelling zal dit proces hoe langer hoe sneller gaan. Want een beetje haast is er inmiddels wel. Blijf in de tussentijd proberen om vanuit liefde te leven. Je zult zien dat het sommige dingen gemakkelijker maakt.

En terwijl het Tahrir plein in Cairo weer vol staat, Duitse en Poolse “voetbalsupporters” elkaar naar het leven staan, Moeder Aarde zich roert met extreme weersomstandigheden en Nederland een prachtig kristal heeft gekregen van Kiesha Crowther, wachten we op de zomer, die toch onderhand wel moet komen.

In juli geen activiteiten. In augustus (2 t/m 5) is er Castlefest bij het Keukenhofkasteel in Lisse. En ondergetekende zal vanaf medio september op een aantal plekken in Nederland weer mooie dingen gaan organiseren. Voor de kop van Noord Holland: zet vast 12 november in je agenda dan geef ik weer een lezing in het kerkje in Westerland. Deze keer over relaties.

In de nieuwsbrief van augustus aandacht voor:
- Alkalisch water wat kan het voor je doen
- Groenten en fruit niet meer zo gezond
- Plasticsoep in de oceaan
- De relatiewerkplaats
- Oktoberfeest Hart en Ziel

Kiesha Crowther en het kristal voor Nederland
Mijn moeder zei altijd: “jij bent op zondag geboren, dus er komt wel een oplossing.”
Zaterdag 16 juni had ik een ‘zware dag’ op de locale rommelmarkt, heel vroeg op, sjouwen met dozen; niet bepaald de setting om ook nog eens naar Rotterdam te reizen voor de prachtige bijeenkomst met het kristal dat Kiesha Crowther in Nederland zal plaatsen. Op een aantal essentiële plekken in de wereld heeft Kiesha al kristallen geplaatst, die een web van liefdesenergie (gaan) vormen. Omdat in Nederland de hartsenergie zo sterk is, mag nu ook in Nederland zo’n kristal geplaatst worden. Een hele eer.

Had ik al geconstateerd dat ik de bijeenkomst zou moeten missen, komt er opeens een paar dagen tevoren (een aantal malen, waarvoor dank aan alle lieve zenders!) in mijn mailbox de aankondiging dat ik er via een livestream bij kan zijn.
Zaterdagavond, potje thee, heerlijk onderuit op de bank, heb ik genoten van een kwetsbare en toch krachtige Kiesha en de mooie bijeenkomst met het kristal. En natuurlijk heb ik mijn eigen liefde en goede intenties daarheen gestuurd. Thank you Universe!

Iemand vroeg me of ik wist waar het kristal zou worden geplaatst. Ik weet het niet en om je de waarheid te zeggen denk ik dat maar heel weinigen weten waar het kristal komt. Het mag geen bedevaartsoord worden want het moet in alle rust haar werk kunnen doen, en als de plek bekend is, is er natuurlijk ook weer het risico dat grapjassen of vandalen de rust daar verstoren. Nee, het is een goed bewaard geheim en dat is maar goed ook. Niettemin ben je natuurlijk te allen tijden vrij om je energie, liefde of welk gebed ook in de richting van de kristal te sturen. Dat komt zeker aan.

De vijf talen van de liefde
Ik had hem geloof ik al genoemd, de prachtige en intensieve nascholing Relatietherapie bij Wielwerk Opleidingen. Hester en Berry Burghout, twee prachtmensen, hebben een tool ontwikkeld waarmee je inzicht krijgt in alle facetten van je leven: Het Wiel. Met gebruikmaking van de windrichtingen waaraan ze basiskenmerken toekennen kun je veel, zo niet alles ontrafelen. Ze doen meer met dat Wiel, een opleiding, maar ook incidentele dagen waarin je met behulp van het wiel inzicht krijgt in levensvragen (www.wielwerkopleidingen.nl )
In deze nascholing werd ik verrast door “De vijf talen van de liefde”. De manieren die een mens gebruikt om zijn liefde naar de ander te uiten. Dat hoeft niet per se je partner te zijn, maar kan ook kind, vriend(in) of collega zijn. Als jij op een bepaalde manier, zeg bijvoorbeeld door het geven van kleine attente cadeautjes je liefde aan iemand uit, en die ander heeft een heel andere manier en koopt zeker geen cadeautjes, dan zou je wel eens kunnen gaan twijfelen aan de liefde van die ander voor jou. Terwijl die ander nu juist graag alles samen wil doen als uiting van zijn of haar liefde. Het is natuurlijk veel dieper dan de paar regeltjes die ik er hier aan wijd, maar denk er eens over na binnen je relatie of vriendenkring. Ik heb er veel van geleerd. Hieronder de vijf manieren waarop mensen hun liefde voor de ander uiten:

1. Positieve woorden, en dan bedoelen we geen koosnaampjes, maar complimenten, signaleren dat de ander goed is etc. etc.
2. Samen zijn, je wilt écht contact hebben met die ander, samen leuke dingen doen, meemaken, delen
3. Cadeautjes krijgen (geven). Het zijn geen kapitale investeringen, maar juist die zorgvuldig gekozen kleinigheidjes (of zelfgemaakte dingen) één bloem zegt meer dan een heel boeket
4. Dienen, je zou het liefst die ander alles uit handen nemen. Zorgt voor die ander, draagt tassen, zet koffie, etc etc je legt die ander in de watten
5. Lichamelijk contact. Nadrukkelijk NIET met een seksuele lading, maar die arm om een schouder, hand vastpakken, aai over bol, snelle kus……. Daadwerkelijk die ander laten VOELEN dat je van hem of haar houdt.
Inmiddels heb ik een uitgebreide checklist die ik bij een relatie-apk (zie de nieuwsbrief van augustus) door beide partners kan laten invullen. Maar met bovenstaande informatie kun je al een heel leuk beeld krijgen van welke relatie ook.
Meer weten? Er is een boek over dat ik zeker ga kopen: De 5 talen van de liefde: Gary Chapman

Fijne plek gezocht, bijvoorbeeld bij een boerderij waar ik mijn caravan kan neerzetten en er af en toe verblijven. Wie weet er iets?
Mijn hartewens is vervuld. Een bescheiden, maar veilige caravan. We zijn hem aan het oppimpen. Rode polka-dot gordijntjes en wat plakplastic doen wonderen. Hij heeft nu een mooie en veilige plek in het buitengebied van Amersfoort, maar dat is een stalling en ik kan er niet even naartoe rijden om in alle rust wat te werken. Ik zie al voor me dat hij ergens staat, wel graag in de buurt van mensen J maar niet op een drukke camping. Ik zoek zelf, maar wellicht weten of hebben jullie wel zo een plek. Natuurlijk is er een passende beloning voor de tipgever!

De Dijk, klaar voor de Hart Cirkels – Groot Hart
Gewoon luisteren en dan het stukje over de Hart Cirkels lezen ……….
http://www.youtube.com/watch?v=0KHYZr7i4og&feature=g-vrec

Hart Cirkels
In de Accalerated Awakening Community heten ze inmiddels “authenticity circles”. Maar met dat woord kan ik echt niets. Het komt erop neer dat de groep in een kring zit en er vanuit het hart (en ja dat is inderdaad vanuit je authentieke zelf) wordt gewerkt. Een hartkring doet me iets teveel denken aan een liefdadigheidsinstelling, dus bij gebrek aan beter noem ik het Hart Cirkels omdat dat gewoon de lading dekt! Punt uit!
Drie waren er. Op tweede Pinksterdag in Rotterdam, de dinsdag daarna in Amersfoort en de woensdag in Alkmaar. Prachtig om te zien en voelen hoe het veld zich telkens weer versterkte. Na afloop van de bijeenkomsten werd niet zelden een gevoel van “verliefdheid” ervaren. Precies het gevoel wat ik ook altijd heb na hartcirkels. Het opwekken van dat gevoel is, niet zo heel moeilijk, die energie staat te trappelen om zich te versterken vooropgesteld dat het in een veilige omgeving gebeurt. Het bieden van veiligheid, dat iedereen kan en durft mee te gaan in het proces van de groep, dat is de crux. En natuurlijk is het belangrijk om die processen die (vanuit de authenticiteit) worden opgeroepen, subtiel en terughoudend te begeleiden. Het is immers het proces van die persoon. Je kunt wellicht begrijpen dat dat voor mij als doorgewinterde therapeut, die geleerd heeft dingen toch een beetje te sturen, het allermoeilijkst is. Het is een voortdurend zoeken naar het evenwicht om mijn vaardigheden als therapeut te combineren met deze nieuwe techniek. Een uitdaging die me hoe langer hoe beter afgaat, gezien de wekelijkse groepsbijeenkomsten die ik met studiegenoten op skype heb en waar we beurtelings iemand begeleiden in zo’n proces. Boeiend. Een mens is nooit te oud om te leren ………. (wie heeft het over oud??? J)

Het is lastig om het tevoren uit te leggen wat je kunt verwachten van een Hart Cirkel. Ik heb uren aan video opnamen ter beschikking in het kader van mijn studie, maar telkens is de ingang, de uitwerking en natuurlijk de aanleiding anders. Er is een oneindig aantal variaties. Maar één ding is duidelijk: alles wat er gebeurt is oprecht, echt! Men krijgt niet de kans zich te verschuilen achter maskers, aangeleerd gedrag of wat dan ook. Als dat zo is, dan voel ik dat meteen, want dan ontbreekt de wezenlijkheid, de passie, de “juice” zoals Christian Pankhurst dat noemt. En de groep voelt het want het energieniveau daalt onmiddellijk. Een prachtig fenomeen. Niet in je hoofd, maar uit je hart!
In het najaar ga ik in ieder geval in Amersfoort en in Alkmaar nog een keer een kennismaking organiseren. In de nieuwsbrief van Augustus is de agenda voor het najaar zeker ingevuld.
Hart Cirkels gaan wel uit van commitment. Als telkens dezelfde personen komen is het veld van energie sneller opgebouwd en kan er dus dieper gegaan worden. Er is ook een groter gevoel van veiligheid vanaf de eerste minuut.
Op beide locaties ga ik ook een serie van vier maandelijkse hartcirkels doen. Calamiteiten daargelaten verbind je je dan voor die vier weekend-middagen. Voor data en prijzen zie de augustus nieuwsbrief en vanaf eind juli de agenda op de website. Ik gun dit iedereen en wat mij betreft komen er zoveel aanmeldingen dat er meer groepen gaan komen. Kom een keer meedoen en je zult voelen (en niet begrijpen J) wat ik bedoel.

Hi Ellen,
Dank voor je fijne en rustige begeleiding van de hartcirkel.
Het was een kadootje om erbij te zijn

Schreef een deelneemster uit Rotterdam, die ik voor die dag nog nooit had ontmoet …… en één van de deelnemers was de jongen met het krullende haar en het leren jasje in dit filmpje. Iemand die zo graag hugt moet wel vanuit zijn hart leven…..

http://www.iwanttomaketheworldabetterplace.com/progress/day-14-free-hugs

Als iedere Nederlander elke week één plastic flesje zou oprapen en weggooien, dan was het plastic probleem gedecimeerd!

Dialoog in één dag
Ik heb het op dit podium al vaker gemeld. Dankzij de veel hogere frequentie van de energie om ons heen is het veel gemakkelijker om op een verantwoorde en toch gemakkelijke manier contact te hebben met je gidsen, je spiritueel begeleiders. Eerst leerde ik dat de mensen in vier avonden. Inmiddels heb ik de workshop compacter gemaakt. In één dag leer je de verbinding (weer) te leggen en de communicatie aan te gaan met je gids. Dit in eerste instantie met behulp van automatisch schrift maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Sommigen gaan tekenen, schilderen of zelfs muziek componeren, maar “praten in je hoofd” is ook een veelvoorkomende variant.
In deze tijd, waarin we met veel onzekerheden leven is het erg prettig om contact met iemand te hebben die het grote geheel kent en die weet wat je te wachten staat. Nu zal je gids je niet behoeden voor de lessen in dit leven die je moet leren, maar hij of zij kan je wel door deze verwarrende tijden heen loodsen. Over een aantal jaren hebben we zelf allemaal zo’n kort lijntje met de grote wijsheid, omdat we dan op zielsniveau met elkaar communiceren en er geen verborgen agenda’s meer zijn. Maar zeker nu in de overgangstijd is het fijn om zo af en toe te rade te kunnen gaan bij iemand die het gewoon ‘weet’.
Inmiddels zijn er twee van die dagen geweest. Het is wel hard werken, maar het resultaat is er ook naar.
Voor de liefhebbers organiseer ik in het voorjaar van 2013 nog wel weer een avondcursus. Daar is het tempo wat lager, maar daar doen we er ook veel omheen aan intuïtieve ontwikkeling. Voor elk wat wils dus.

Aanmelden kan via een mailtje naar info@ellen-engelman.nl

Dear Ellen,
Met de bouwstenen die je regelmatig aandraagt in je voedende Nieuwsbrieven, gaan wij ook aan de slag.
Niet alleen voor onszelf, maar we maken er ook – met hart en ziel - vele anderen deelgenoot van.
Ook namens hen....
dankjewel !

Twee feitjes…
In een nieuwsrubriek op de televisie werd het groots aangekondigd. Doorbraak in de behandeling van mensen met traumatische ervaringen (in hun jeugd). Ik zit op het puntje van mijn stoel, want het gaat ook over een deel van mijn cliënten.
De “uitvinding” is dat er samenwerking is tussen de psychotherapeut en computerprogrammeurs, de laatsten ontwerpen een soort videospel met daarin de zo goed mogelijk (door de cliënt aangegeven) omgeving zoals die ten tijde van het trauma was. Ook spelers worden zo goed mogelijk nagemaakt. En dat zorgt voor spraakmakende resultaten bij de therapie omdat men zich dan beter kan inleven.
Pardon? Dat is hetzelfde als er in Regressietherapie gebeurt. De cliënt gaat in lichte trance, terug naar het tijdstip of de periode waarop het trauma heeft plaatsgevonden. Ingang is een gevoel, een woord, een klank of een enkele herinnering. Het onbewuste, dat deel van de mens waar alle herinneringen zijn opgeslagen, reproduceert in detail, compleet met geluiden, geuren en natuurlijk dat gevoel, wat er op dat tijdstip of in die periode heeft plaatsgehad. Het kan, desnoods als toeschouwer, worden herbeleefd, en een plekje krijgen. Dan wordt de cliënt daar niet meer door in zijn of haar functioneren geblokkeerd…….
Daar is geen computer of programmeur voor nodig.

Bij kinderen met onder anderen ADHD en ADD is men in het reguliere circuit gretig met het voorschrijven van medicatie. Ritalin, bijvoorbeeld is een middel dat in groten getale over de toonbank gaat. Toen een kindertherapeute ontdekte dat deze kinderen ook geweldig goed reageren op creatieve therapie deelde ze dat zeer breed onder haar vakgenoten.
Voor de sector geldt het DSB handboek waarin protocollen staan voor de behandeling van genoemde verstoringen. In dat handboek, opgesteld door een aantal spelers van aanzien in de sector, wetenschappers dus, wordt de creatieve therapie weggezet als niet ter zake doende en de medicatie als onmisbaar omschreven.
Dat lijkt een plausibel verhaal. De knappe koppen zijn ervan overtuigd dat medicatie beter werkt dan creatieve therapie. Totdat blijkt dat al die ‘knappe koppen” verbindingen hebben met de pharmaceutische industrie. Ze hebben er aandelen, zijn sprekers op congressen en van sommigen wordt zelfs hun onderzoek betaald door deze industrie.
Tijd om ook in die wereld eens “zichtbaar te maken wat tot nu toe verborgen was”.
Bron: 1 vandaag.

Mensenkinderen, ondanks alle positieve veranderingen in deze tijden word ik soms moedeloos van dit soort verhalen. Wanneer begrijpen al die personen in die ivoren torens nu eens dat er ook prachtige pure helingsmethoden zijn?????

Als het stroomt, dan stroomt het ook. Deze nieuwsbrief is gelukkig weer lekker lang geworden. De inspiratie is weer helemaal terug.
Ik wens jullie allemaal een mooie zomer en als je op vakantie gaat een veilige reis en veel plezier op welke bestemming dan ook.
We spreken/lezen elkaar weer in de nieuwsbrief van augustus, die eind juli zal verschijnen.
En vergeet niet:

Gedeeld geluk is dubbel geluk!

Hartegroet,