december 2010


NIEUWBRIEF DECEMBER 2010
WWW.ELLEN-ENGELMAN.NL

Doe je aan Sint
Of vier je de Kerst
Veel plezier en geluk
En voor 2011 “All the best”!

Het is weer even wennen. In mijn grote, volle huis verlang ik naar de rust van het vakantiehuisje in Egmond aan Zee, waar ik een week doorbracht de afgelopen maand. Het weer werkte mee; ik kon een aantal middagen mijn kopje cappuccino op het terras, vanzelfsprekend met uitzicht op zee, nuttigen. Hard werken aan het boek en andere dingen, en dan halverwege de dag jas aan, sjaal om en op naar het strand om een lekker stuk langs de waterlijn te lopen. Ik heb genoten!
Een boek schrijf je niet zomaar even. Het is een proces. Ook een proces van reflectie, zeker als het boek deels over jezelf gaat. Oude tijden herleven, herinneringen aan hen die er niet meer zijn, worden weer levend. Het is geweldig om zo’n boek onder je handen te zien groeien. Ik weet nog steeds niet of ik het wel ga uitgeven; daarom heb ik de gewaardeerde mening van een paar goede vriendinnen en vrienden gevraagd. Zij gaan het eerst lezen en dan besluit ik of ik een uitgever ga benaderen.
Vanaf juli ben ik inmiddels bezig met hartcoherentie. Toen, volop in de stress en emotie (net Engelbak leeggehaald) en geplaagd door een onwillige knie, was mijn bloeddruk alarmerend hoog en waren de resultaten van het bloedonderzoek “verstoord”. Nu, na vijf maanden hartcoherentie is de bloeddruk (met minimale medicatie van vochtafdrijver) sterk gedaald tot bijna normaal, het hartfilmpje perfect en de uitslagen van het bloed “uitstekend”. Ik voel me weer sterk en vol energie. Lang leve de hartcoherentie!
In mijn mailbox vallen hoe langer hoe meer berichten over de naderende gebeurtenissen met en op de aarde. Hoopvolle, liefdevolle, doemsprekende, alle nuances zijn vertegenwoordigd. Het credo blijft onveranderd dat we de dingen die komen gaan met vertrouwen tegemoet kunnen zien. De weg er naar toe mag dan wat stormachtig zijn, maar het zal de moeite waard zijn.
De nieuwe regering doet haar best om deze stormen te voeden. Ingrijpende maatregelen waarbij (niet mijn woorden) de mens achter de maatregelen vaak volledig wordt vergeten volgen elkaar in rap tempo op. Gelukkig verneem ik op 3 december dat het muziekcentrum van de omroep kan blijven bestaan, zij het in afgeslankte vorm. Dat is een pak van mijn hart en zeker van dat van Jaap van Zweden. Zelden heb ik zo’n creatieve, correcte man zo onderhuids woedend gezien. Maar 130 kilometer op bepaalde wegen zonder dat onderzoek is gedaan naar de milieu-effecten? Of een nieuwe kerncentrale onder de bezielende leiding van een frans concern wat levensgevaarlijke blunders maakt? Asielzoekers terugsturen naar een gevaarlijk land? Daar word ik niet vrolijk van. Maar goed. We zijn ons bewust in welke tijd we leven. Uit alle macht wordt geprobeerd ons van ons stuk te brengen en soms lukt dat ook, maar …… tijdelijk. Want na de aanvankelijke paniek, woede of angst, komt de rust terug en het vertrouwen.
En terwijl de kogels van ruziemakende drugsbaronnen de mensen in Eindhoven om de oren vliegen, een vrouw haar pasgeboren baby in de glasbak(!) heeft gegooid en ik nog steeds niet weet of ik het goed vind dat een aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen preventief worden afgeschoten, gaan we gewoon door met ons leven. Muts op, handschoenen aan, want het is koud buiten!

In december zijn er, naast de twee lopende cursussen “slanker met je hartritme” en de cursus “dialoog met je gids”, geen evenementen. In de nieuwsbrief van januari volgt het programma voor het voorjaar. Op 6 januari is er open dag bij Zenit in Alkmaar, daar geef ik een korte lezing.

In deze nieuwsbrief:
- Nasa en disclosure
- Tijgers winnaar en ijsbeer krijgt tweeling
- Peoples Trust opent winkel
- Geen slapeloosheid en overgangsklachten meer
Hulpverlening via chat neemt explosief toe

N.B.
In het tv debat op 2 december waarin Tofik Dibi (groen links) aan de initiatiefnemer van de animalcops Dion Graus (pvv) de overweging gaf om van “zijn” 500 (!) animalcops er 75 op te leiden als opsporingsrechercheurs voor 990 kinderporno-dossiers die wegens personeelsgebrek op de plank liggen, wees de laatste dit voorstel verontwaardigd van de hand.
Ik kreeg er kippenvel van…….

Nasa en disclosure
Nu gaat het gebeuren, dacht ik aan het begin van deze week toen de persconferentie van NASA werd aangekondigd. Nu gaan ze vertellen dat ze bij die maanlanding al hulp hebben gehad van buitenaardsen (iets wat één van de astronauten al jaren vertelt) en dat we niet bang hoeven zijn, maar dat er intensief contact is met bewoners van elders in het heelal.
Al maanden gonst het van de geruchten over de hele wereld. In ons omringende landen hebben regeringen verklaringen afgegeven, maar hier blijft het ijzig stil.
De persconferentie bleek te gaan over een bacterie die, en dat is uniek, in de bouwstenen van zijn dna het element arceen heeft, een stof die voor mensen dodelijk is. Wij zouden daar niet mee kunnen bestaan. Grappig is dan wel dat als er bij Pauw en Witteman een wetenschapsjournalist is (die overigens heel leuk en helder met duplo blokjes de theorie ineens heel praktisch maakt) en men er over gaat doorfilosoferen, op een gegeven moment Witteman zegt dat het dan wellicht mogelijk zou zijn dat er “tussen ons” nog een andere beschaving bestaan die wij helemaal niet kunnen waarnemen omdat ze uit ander dna dan wij bestaat ……
Of is dit allemaal onderdeel van een groter plan waarbij deze stap is om te zorgen dat de massa de mededeling dat er ander leven dan de mens is in het universum, niet te rauw op zijn dak krijgt. Ik opteer voor het laatste, want de wetenschapsjournalist meldde aan het eind van zijn betoog dat dit een eerste stap is naar wellicht nog veel meer; ik vul het graag voor hem in.
Volgens goede vriend Hans zal het niet zo lang duren voordat er werkelijk sprake is van “disclosure” de grote onthulling van buitenaards leven, wat ook nog met ons in contact staat. Ik heb het op dit platform al eerder gemeld: ik kan niet wachten!
Op Niburu lees ik vandaag dat er niets buitenaards is aan de bacterie. Het enige bijzondere, aldus het artikel op deze site, is dat ze arceen kan gebruiken wanneer fosfor niet voldoende voorradig is. De bacterie past haar dna aan om te overleven. Niet meer en niet minder. Blijkbaar zijn al eerder vergelijkbare bacteriën gevonden. Voor het volledige artikel zie www.niburu.nl
Tijgers de winnaar en ijsbeer krijgt tweeling.
Gelukkig zijn de landen waar de paar tijgers die nog in het wild leven voorkomen het op de laatste conferentie over eens geworden. Er worden maatregelen getroffen om de tijger te redden. Net op tijd? Laten we daar maar vanuit gaan. Ik ben dol op tijgers, vooral de twee witte exemplaren in “mijn” dierenpark Amersfoort vind ik zeer imposant.
Een ander dierentuindier is de ijsbeer. In Ouwehands Dierenpark is onlangs een tweeling ijsbeertjes geboren. Feest natuurlijk, want ook de ijsbeer wordt met uitsterven bedreigd. Voor het programma “Spirituele kinderen: is het een gemiste kans. Het klinkt misschien vreemd voor iemand als ik, maar ik heb het programma nog nooit gezien. Het zijn vaak avonden dat ik cursus moet geven, die woensdagen, maar ook toen het wel kon heb ik niet gekeken. Wat ik wel zag was het medium wat het programma presenteert, ze was bij Pauw en Witteman. Daar was ook een kritisch volger zullen we hem maar noemen. Een wetenschapper die geen enkele, maar dan ook geen enkele gram krediet gaf aan alles wat te maken heeft met spiritualiteit en intuïtie. Vanuit zijn ivoren toren riep hij de vreselijkste dingen, zonder ook maar te luisteren naar de dame in kwestie. Hij liet haar bijna geen enkele keer uitspreken.
Leuk detail is dat als voorbeeld van het programma er een jongetje werd getoond die in Ouwehands Dierenpark rondliep. Hij wees op de buik van een ander jongetje en zei “jij hebt buikpijn he?” Het andere mannetje was verrast: “Hoe weet hij dat?” Het was leuk om die interactie te zien.
Aangekomen bij de ijsberen zei het jongetje “die is in verwachting”. Dat stond niet op een bordje bij het hok, maar inmiddels weten wij dat het inderdaad zo was. Alleen wel een gemiste kans dat hij niet even beter heeft gekeken…… dan had ie ook nog voorspeld dat er TWEE kleine ijsbeertjes in zaten J.

Peoples Trust opent winkel
Een dezer dagen ontving ik als sponsor het blaadje van Peoples Trust. 108 meisjes hebben ze het afgelopen jaar bevrijd uit de gruwelijke bordelen in India. Ze geven de meisjes onderwijs, leren ze een vak en zorgen dat ze, ondanks alle vreselijke dingen die ze hebben meegemaakt weer kind kunnen zijn.
De meisjes maken onder anderen tassen die wereldwijd worden verkocht. Dat kan altijd al via internet, maar ik geef zelf de voorkeur aan het “live” uitzoeken van de dingen die ik koop.
Dat kan dan nu. De winkel is in Leiderdorp, Reaal 5-A en is geopend op woensdag van 11.00 – 16.00 uur.
Voor meer informatie over de organisatie en haar activiteiten, zie www.peoplestrust.nl

Geen slapeloosheid en overgangsklachten meer
Daar zat ze tegenover me. Die vrouw van mijn leeftijd. Wallen onder de ogen, doodvermoeid. “ik slaap maar niet in”. Was de klacht, en ja, er waren ook nog wat overgangsklachten.
Ze had me gebeld omdat ze dacht dat hypnotherapie een oplossing zou bieden. Dat had ze van iemand gehoord. Maar toen ze eenmaal voor me zat, kwam er maar één woord bij me binnen. Hartcoherentie!
Ze is nu een aantal weken bezig met hartcoherentie, vindt het een feest om te doen. Ze gaat er niet alleen veel beter van slapen, maar komt tot rust. Ze straalt die rust ook uit. We zijn nog lang niet aan het einde van het traject, maar haar slaapproblemen zijn al voor 80% opgelost, evenals de overgangsklachten die weliswaar niet de eerste insteek waren, maar het is mooi meegenomen dat dat ook geregeld is. Ik hoef niet te vertellen dat je dat als therapeut gelukkig maakt. Iemand zo te zien opknappen.

Hulpverlening via de chat neemt explosief toe.
Kopt de volkskrant op de voorpagina van 10 november 2010.
Natuurlijk lees ik het artikel als allereerste, hier moet ik het mijne van hebben. Het blijkt dat met name allochtone jongeren het liefst anoniem praten over hun problemen. Dat kan van alles zijn. Ook praktische zaken. Toegegeven, dat is mooi, dat je op die manier een functie kan hebben. Daar ben ik helemaal voor!
Echter, daar waar het over de grens van praktische hulpverlening heen gaat en “therapie” wordt, ben ik van mening dat men zich op glad ijs begeeft.
Tijdens de HBO opleiding tot therapeut hadden we vijf hoofdvakken. NLP, Hypnotherapie, Regressie en Reïncarnatietherapie, energiewerk en COMMUNICATIE. In mijn vak is communicatie verschrikkelijk belangrijk. Je kunt aan de kleinste veranderingen in de houding, de gelaatsuitdrukking, de spiercontracties en vooral ook de ogen van de client zien wat zijn of haar reactie is op je opmerkingen of vragen. Meer dan driekwart van de communicatie tussen mensen in non-verbaal. Hoe wil je dat, in een chatsituatie, zelfs met cam, signaleren?
Als je op die manier therapie geeft, mis je een wezenlijk onderdeel van je informatie. Bovendien kan degene aan de andere kant van de lijn ook iemand zijn die niet zelf het probleem heeft, maar “stand in” is voor een vriend of vriendin.
Sommige van mijn collega’s verlenen ook hulp via email en ook ondergetekende krijgt tussen sessies door mails van cliënten die even vast zitten of een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Maar in deze gevallen kennen we de persoon en weten wat er speelt, dus per mail reageren kan dan heel goed. Maar ik zou er niet aan moeten denken dat ik een cliënt heb die ik nog nooit in de ogen heb gekeken en wiens stem ik nog nooit heb gehoord en waarvan ik alleen weet dat ze “lieverdje” heet.

Een goede raad voor de laatste maand van het jaar? Blijf bij jezelf, blijf rustig, en
Go with the flow!

Een warme groet,