juli 2010


NIEUWSBRIEF JULI 2010
WWW.ELLEN-ENGELMAN.NL

En dan ineens …..
Ben je vleugellam
En duurt het even voordat het tot je doordringt
Dat je ook kunt genieten van tot rust komen

De straat voor mijn woning ligt open. We hebben nieuwe waterleiding, riolering en nu ook glasvezelkabel. Daarna wordt de boel opnieuw bestraat, inclusief snelheidsbeperkende maatregelen. Een grote beurt. Een mooie metafoor….. na twee en half jaar heen en weer rennen en veel verhuizen schreeuwde mijn lichaam om rust. Dat heeft het nu. In eerste instantie gedwongen door een knieblessure, maar nu blijkt dat die rust ook om andere redenen noodzakelijk is. Dat wordt dan mooi en op het juiste moment voor je geregeld. De cursussen zijn afgelopen en het is vakantieperiode, het werk staat even op een laag pitje. Dat geeft me tijd en ruimte om in alle rust vanachter mijn bureau mijn zaakjes her te bezien, nieuwe dingen te initiëren, de website onder handen te nemen en te schrijven. Vanaf 1 september ben ik terug als nooit tevoren. Met nieuwe activiteiten, locaties en een nieuwe “ik”.
In het licht van het bovenstaande heb ik de belangstellenden voor mijn woning even in de koelkast gezet; weer een beslissing over een woonplaats nemen, inpakken en verhuizen zou de relatieve rust die er nu is teveel verstoren.
En terwijl Neerlands zelfbewuste hoop in bange dagen in de finale van het WK staat (wat heb ik genoten in de kroeg op de hoek met dochter Roos), de olie nog steeds de zee in stroomt, de wereld wordt geteisterd door droogte, dan wel overstromingen, blijven we rustig doorgaan met ons leven. Bij voorkeur met de integratie van een paar handvatten van Ervin Laszlo die in zijn boek Worldshift 2012 een mooie opening geeft voor iedereen, superbewust of net aan het bewust worden, om mee te werken aan het creëren van een andere wereld. Een betere, wel te verstaan. Hieronder een stukje over het boek wat ik nog niet uit heb, maar wat me meer dan ooit aan het denken heeft gezet.
Omdat “rust” ook bij uitstek iets is wat je kunt vinden in een andere omgeving ga ik er deze zomer een paar keer een weekje tussenuit. Eerst met zoon Dimitri. Een week in een appartementje in de Franse Alpen waar hij gaat schaken en fietsen (Bergen beklimmen!). Moeders neemt een stapel boeken mee, mijn krukken en een laptop om te schrijven. De wandelschoenen laat ik thuis, evenals de hond, waar, ook thuis goed op wordt gepast door dochter Roos. Natuurlijk draaien we dat plaatje ergens in augustus om; dan ga ik met Roos naar Engeland en past Dimitri thuis op de hond. Handig twee kinderen ……. J
Tijdens het schrijven van deze nieuwsbrief bereikte mij het bericht dat een aardige Amersfoortse kennis plotseling is overleden. 43 pas. Ooit vertelde hij mij grijnzend een raadsel: “het is blond en slim” …… ik wist het niet ……. “een golden retriever!” Nu moet ik weer aan die grap en zijn grijns denken, daarom hierboven een golden retriever; als herinnering aan een prachtmens!

Verder in deze nieuwsbrief:

Worldshift 2012
Programma najaar 2010
Voetbal en emotie
Minimum aantal deelnemers
Join my network on LinkedIn

Worldshift 2012
Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Mijn moeder riep dat altijd als ik protesteerde dat ik de snoeppapiertjes in mijn jaszak moest stoppen, terwijl anderen ze gewoon op de grond gooiden. Ging het toen nog om snoeppapiertjes, op het moment dat je een huishouden runt kun je zakken vol vuil besparen door je afval te scheiden, of door een beetje bewust in te kopen. Maar het gaat natuurlijk om meer dan alleen afval.
Ervin Laszlo is oprichter en voorzitter van de Club van Boedapest. Een groep mensen van aanzien (o.a. Deepak Chopra, Mikhail Gorbachev) In zijn boek “worldshift 2012” signaleert hij dat het hoog tijd is om dingen op aarde te veranderen. De fossiele bronnen zijn eindig, het klimaat is aan het veranderen, de rijkdom op de wereld is zeer onevenredig verdeeld en ook het financiële systeem staat op instorten. Dat zou gemakkelijk tot chaos kunnen leiden, ware het niet dat wij als aardbewoners door rust te bewaren, bewuster om te gaan met de bronnen en onze medemensen en onze hogere intuïtieve intelligentie toe te passen de ondergang van onze beschaving en de aarde kunnen keren.
Op dit platform heb ik het al vaker gezegd. Er is weliswaar een doemscenario voor 2012 (en erna), dat zou kunnen gaan werken op het moment dat we niets veranderen, maar er kan veel worden bijgestuurd. En dat hoeft niet alleen door wereldleiders te gebeuren, ook jij en ik kunnen helpen het tij te keren. En in zijn boek schrijft Laszlo dat op duidelijke, nuchtere wijze op. Grappig is het als hij het heeft over het feit dat er leiders zullen worden gekozen met empathie, die langzaamaan dingen zullen veranderen. Obama is zo’n leider. Die heeft zelfs een denktank van spirituele mensen die hem adviseren. (waar ook weer Ervin Laszlo en Deepak Chopra in zitten). In de vorige nieuwsbrief vertelde ik over de bossen van de Orang Oetan en dat daar een omslag komt. Ze worden niet meer rucksichtlos gekapt. Dat is de manier waarop het zal gaan werken. Er komen hoe langer hoe meer mensen die zich bewust zijn dat er dingen moeten veranderen en daar ook daadwerkelijk uiting aan geven. Dat gaat niet vanzelf, degenen die het “nog” niet begrijpen zullen erop gewezen worden door anderen. Zo kun je allemaal je rol vervullen, ook al is het maar een kleine. Terwijl ik dit boek lees, kijk ik ook anders naar het nieuws en ik geniet als ik hoor dat Obama een enorm project met alternatieve energie heeft geïnitieerd. Als Obama het doet, dan zullen anderen volgen.
Hoe het met ons nieuwe kabinet zal gaan? Krijgen we een coalitie die in dit tijdsbeeld past (paars plus) of blijft ons kikkerlandje toch hangen in het “oude” en komt er een rechtse regering. Maar zelfs als dat laatste het geval is, dan houden zij het nieuwe denken niet meer tegen. Want als zelfs meer dan de helft van de spelers van het nederlands elftal een armbandje draagt met magneten om meer kracht te hebben en beter in balans te zijn, dan zijn we op de goede weg. Niet doorslaan maar met gezond verstand en respect voor de medemens, het milieu en de aarde een wereld scheppen waar we nog lang mee vooruit kunnen.
Praktisch:
- scheidt zoveel mogelijk je afval (bio, plastic, glas, batterijen, rest ……)
- bekommer je om de medemens; er is altijd iemand die het minder goed heeft dan jij
- recycle (kleding, spullen)
- denk en leef bewust en met liefde!
Om maar wat te noemen.

Programma najaar 2010
Het is een luxe! Been op een poef, lekker muziekje aan en dan rustig nadenken over mooie dingen die je kunt gaan doen. Ze waren al als kleine gekiemde zaadjes in mijn hoofd aanwezig, maar zijn inmiddels bezig uit te groeien tot volwaardige en levensvatbare plantjes. De “prachtavonden”, de Reconnexperience, de opleiding “helen met hoogfrequente energie” (waarvan de pilots in zowel Amersfoort als Alkmaar een overweldigend succes waren) en de lezing “op weg naar 2012” die ik in de markt ga zetten.
Hieronder een korte omschrijving van de activiteiten in het najaar van 2010. Op de website bij “agenda” staan de precieze data en locaties.
RECONNEXPERIENCE
In een weekend met gelijkgestemden in een mooie omgeving je reconnection krijgen. Uitwisselen, in rust genieten en groeien.
25/26 september ergens in de buurt van zee en duinen van Noord Holland.
PRACHTAVONDEN
In zowel Alkmaar als Amersfoort elke eerste maandag/dinsdag van de maand een “Prachtavond”. Een avond in informele sfeer waarin we aan de hand van een onderwerp praten, leren ondervinden, doen en uitwisselen. Natuurlijk elke avond een lange visualisatie/meditatie en volop ruimte voor initiatief vanuit de groep.
De onderwerpen zijn:
Oktober – de weg naar 2012 en de “nieuwe” energie
November – reïncarnatie en alles wat daarmee samenhangt
December – spelen met spiritualiteit (een avond waarin je ondergaat, maar vooral ook verbaasd zult staan over wat je zelf kunt: psychometrie, gedachtekracht, foto’s duiden etc. etc.)
HELEN MET HOOGFREQUENTE ENERGIE
Als je je Reconnection hebt gehad (van wie dan ook) en je merkt dat de energie door je heen stroomt, kom dan in een weekend leren hoe je die energie zo kunt genereren dat je er ook anderen mee kunt helen. Wij leggen je het principe uit en begeleiden je totdat het “kwartje valt” en je voelt hoe het werkt. Dat gaat niet “zomaar”. Je hebt daar net even een duwtje voor nodig is de ervaring, maar als je die kracht éenmaal kunt uitstralen, dan kun je wonderen verrichten ….. letterlijk. De deelnemers van de pilots in mei 2010 hebben dit reeds bewezen. Ook zij hebben ondervonden dat dit duwtje in de rug het verschil maakt. Natuurlijk krijg je hiervan een prachtig certificaat wat je kunt inlijsten en ophangen J
18/19 september in Amersfoort
16 en 17 oktober in Noord Holland
13 en 14 november in Amersfoort
En dan zijn er nog de lezingen:
DIALOOG MET JE GIDS in Baarn, Amersfoort en Alkmaar
OP WEG NAAR 2012 data volgen, maar in ieder geval één in het kerkje in Westerland bij Wieringen
En de cursussen DIALOOG MET JE GIDS in Baarn, Alkmaar en Amersfoort (NU met CERTIFICAAT)

Kijk op www.ellen-engelman.nl onder “ nog meer” op de AGENDA, daarin staat alle informatie.
De opleiding helen met hoogfrequente energie verzorg ik samen met Hans Meijer.

Zondag 25 juli in de buurt van Assen spiritueel festival! Alle informatie op www.dedagvandelen.nl
Hennie van Voorst geeft daar klankschaalmeditaties.

Voetbal en emotie
Ik kan er niet omheen. Voetbal! Als kind ben ik zo’n beetje opgegroeid achter het goal, voetballend met de kinderen van mijn vaders elftalgenoten en het verbaasde niemand dat ik in één van de eerste seizoenen van het damesvoetbal in Nederland speelde in het dameselftal van de club van mijn vader, Scoren Is Ons Doel (SIOD) uit Rotterdam. Heb zelfs in een Rotterdams elftal nog internationaal gevoetbald; een toernooi in Denemarken. In het vliegtuig met je voetbaltas, dat was wat! Ik was links half, mijn grote voorbeeld was Willem van Hanegem, ik had dan ook een mooie zeven gestreken op de rug van mijn oranje (jaja) shirt. SIOD speelde in de kleuren van het Nederlands elftal.
Heel voorzichtig durf ik dus te beweren dat ik wel een klein beetje van voetbal afweet. En als ik dat combineer met mijn vak, dan geniet ik niet alleen van de wedstrijden, maar vooral ook van de interviews en commentaren voor en na de wedstrijden. Mannen (ik geloof dat Barbara Barend de enige vrouw is in dat wereldje) van gewicht die het weten, of althans zeggen dat te doen. Wat heb ik een bewondering voor trainer Van Marwijk, die gewoon zijn eigen plan trekt en tegen alle stroom in een reeds lang niet meer vertoond resultaat boekt met deze individualisten. Hij heeft ze tot een team gesmeed, alle egoneuzen dezelfde kant op gekregen. Kuyt riep ver voor het WK begon dat Nederland wereldkampioen zou worden. Iedereen lachte schamper, maar nu …….
Het interview met Van Marwijk na de halve finale zal ik nooit vergeten; hij was ontroerd, geëmotioneerd. Die koele kikker. Ook de “oude man” van Breukelen kon zijn tranen niet bedwingen. Prachtig om te zien!
Gelukkig maar, want hoe je het ook wendt of keert: voetbal IS emotie. Passie is onontbeerlijk. Of je dat nu uitdraagt, zoals veel zuidamerikaanse trainers en spelers, of het onderhuids is, als er geen passie is kun je het wel vergeten.
Het mooiste vind ik natuurlijk het verhaal van de polsbandjes. Meer dan de helft van de Nederlandse spelers heeft polsbandjes met twee magneetjes en een hologram (netjes gefixeerd met tape en daarover een oranje badstof zweetband). Deze bandjes, zegt men, zorgen ervoor dat je in balans bent en in je kracht (ook letterlijk) staat. Iemand, ik meen Wesley Schneijder had ze ergens gezien en “had er voor alle jongens maar eentje besteld”. En wat doet het met ze. Ze gaan er niet mooier van voetballen, maar mentaal zijn ze beresterk. Of het bandje het doet of het idee dat het bandje het doet …… mij maakt het niet uit.
Zondag zit ik op een berg in Frankrijk en kan dus niet de laatste wedstrijd volgen in de kroeg op de hoek. Geen hossende menigtes in Vaujany, maar ik zal er niet minder om genieten! En als ze verliezen ……. Dan gaat het leven ook weer gewoon verder.

Minimum aantal deelnemers
Ik heb het gedaan…. voor drie deelnemers aan een workshop van Amersfoort naar Alkmaar rijden, of voor twee mensen in Amersfoort een terugkomavond houden. Ik doe mijn werk met hart en ziel, maar ik moet een beetje zuinig met mijzelf en mijn tijd omgaan. De gouden regel met ingang van 1 september 2010 is dat er per activiteit een minimum aantal deelnemers wordt bepaald, zijn die er niet dan gaat het feest helaas niet door. Bij de betreffende activiteit staat in de agenda op de website altijd het minimum aantal deelnemers vermeld.

Join my netwerk on Linkedin
Met Twitter heb ik niet zoveel. En in de praktijk blijkt dat ik maar één keer per week op mijn Hyves pagina kijk, gewoon vanwege tijdgebrek. Facebook wordt door mijn dochter voor me bijgehouden. Maar er is een mooi platform waarop je, zakelijk zowel als privé goed uit de voeten kunt: LinkedIn. Inmiddels heb ik daar een profiel en tref er hoe langer hoe meer vrienden van vroeger (en nu) die dan ook weer allemaal mijn vriendje worden. Omdat ik zeker weet dat er veel lezers van deze nieuwsbrief een account op LinkedIn hebben, bij deze het verzoek mij aan je netwerk toe te voegen. Hoe meer zielen hoe meer vreugde. Tot daar!

En dan zo op de valreep voor (of na) de vakantie nog eentje die wel errug waar is!

Goed voor jezelf zorgen is het grootste geschenk,
Wat je de ander geven kunt …….

Ik wens jullie een heerlijke julimaand, vakantie of niet.
Geniet van de zon, van elk moment en van het leven.
Tot in augustus!

Een warme groet,