februari 2010


NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2010
www.ellen-engelman.nl

He drew a circle that shut me out …
Heretic, rebel, a thing to flout,
But love and I had the wit to win
We drew a circle that took him in ……

Een gedichtje uit een Engels boekje over liefde; zo gemakkelijk kan het zijn J

Mensenkinderen. Na een onvrijwillig verlengde vakantie (verkeerswaarschuwing voor de Duitse wegen noopte ons tot een extra nachtje in Oostenrijk), twee weekenden met daarin drie verhuizingen, waarin veel omtrekkende bewegingen van divers meubilair via mijn woonkamer, is er weer relatieve rust. Dochter Roos zit in een enorme en sfeervolle ruimte in het klooster in Amersfoort, zoon Dimitri na gedwongen verhuizing door lekkage ook anti-kraak maar dan in de verpleegstersflat bij het verpleeghuis waar mijn moeder ligt. Hoe verzinnen ze het!
De eerste maand van dit nieuwe jaar is daardoor door mijn vingers geglipt. De open dag bij Zenit moest ik laten schieten omdat ik nog in Oostenrijk zat, de cursussen Dialoog met je gids zijn weliswaar normaal van start gegaan, maar die in Amersfoort vanwege mijn overvolle woonkamer wel op een andere locatie dan bij mij thuis.
Echter, met ingang van 1 februari is alles weer normaal en vanaf dan vertoef ik elke maandag en dinsdag in De Engelbak in Alkmaar. Niet alleen, maar in het gezelschap van Alissa, een stagaire die mij komt helpen met allerlei administratieve dingen.
In al de hectiek van de afgelopen weken heb ik wel eens niet of wat laat gereageerd op een mail of telefoontje. Bij deze mijn excuses hiervoor.
Het universum is in die tussentijd gewoon doorgegaan met de signalen dat er veranderingen komen. Ironisch is dat vlak na de (mislukte) klimaat conferentie er ineens geleerden opstaan die zeggen dat de opwarming van de aarde niet zo’n vaart zal lopen (de “het klopt niet stroom”) en dat die dan ook meteen hun gelijk krijgen door enorme hoeveelheden vorst en sneeuw als om te zeggen dat het met die opwarming wel mee valt……. Geweldig! De reguliere media hobbelen er maar zo’n beetje achteraan, en onze nooit aflatende overheid blinkt uit door onhandigheid: het strooizout is op!
En tenslotte: voel je je ook zo moe? Dat kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben, maar kijk even naar deze. “In deze periode van onze transformatie is het vaak zo dat de mensen in hun slaap worden gestoord door datgene wat er rondom hen plaatsvindt. Daardoor kan men geen doorlopende nachtrust hebben. Men wordt verschillende keren per nacht al dan niet bewust wakker, en staat ’s morgens op met het idee dat men nog lang niet is uitgerust.” Herkenbaar? Het is van voorbijgaande aard. Zoals alles in deze overgangstijd………….

Haïti
Natuurlijk besteed ik op dit platform aandacht aan Haïti. De omvang van de ramp gaat ons voorstellingsvermogen te boven. Het is gemakkelijk te zeggen dat al de slachtoffers (of ze nu leven of niet meer) er in principe voor hebben gekozen daar te zijn. Dat het “hun les” is. In de grond is dat natuurlijk zo, maar daar koop je als mens niets voor. Ook wanneer er in ons leven grotere of kleinere rampen gebeuren is niet de eerste conclusie die we trekken dat we dan gelukkig weer een les hebben geleerd. Als je “spiritueel denkt” kun je in tweede instantie wel zoveel afstand nemen dat duidelijk wordt wat je er van hebt moeten leren, maar in eerste instantie treedt ons overlevingsmechanisme in werking. Ik heb in deze tijd vaak moeten terugdenken aan de periode dat ik op intensive care lag na mijn motor ongeluk. Beschadigd en afhankelijk. Dan ben je helemaal terug bij je kern. Overleven!
Honderd duizenden mensen zijn in meer of mindere mate emotioneel of lichamelijk beschadigd. Kinderen zwaar getraumatiseerd en vaak zonder één of beide ouders. Natuurlijk is het goed om geld en goederen te sturen, dat is de eerste behoefte. Maar wij kunnen meer doen. Neem nou vijf minuutjes per dag, dat je helende, positieve energie die kant op stuurt. Op je eigen manier. Geloof me dat dat zal helpen!

Pesten, ik doe er niet aan mee!
Pesten kan je leven verPESTEN! Niet alleen spreek ik uit eigen ervaring, ook mijn kinderen hebben hun portie ervan gehad. En in mijn praktijk krijg ik volwassenen en kinderen die door pesten behoorlijk beschadigd zijn. De pesters hebben vaak niet eens in de gaten wat ze aanrichten. Ooit sprak ik de moeder van een klasgenoot van mijn zoon er uiteindelijk op aan ….. ze was verbijsterd dat haar zoon ……. Daarna was het afgelopen met het pesten. Zo simpel kan het zijn. Een stukje bewustwording.
De organisatie Weerbaar.info heeft een mooi initiatief wat ik graag ondersteun. Zij laten polsbandjes maken met “PESTEN, IK DOE ER NIET AAN MEE” (zie bovenaan de nieuwsbrief). Scholen en verenigingen kunnen die bestellen en uitdelen/verkopen. Ik heb honderd bandjes op volwassenen formaat besteld (die zijn wit met rode opdruk, i.t.t. de kinderbandjes die hierboven staan). Die zal ik op beurzen en in mijn consulten uitdelen. Gewoon omdat ik het belangrijk vind dat hier een stuk bewustwording plaatsvindt!
Ze zijn ook te koop: voor 1 euro stuur ik je er eentje op, anders kosten ze 50 cent.
Ik weet dat er onder de lezers van deze nieuwsbrief nogal wat mensen zijn die in het onderwijs of elders met kinderen en jongeren werken. Daarom:
De bandjes zijn er in twee maten; minimale afname 100 stuks; meer informatie op www.weerbaar.info

Reconnection
De Reconnective Healings en Reconnections lopen gestaag, zij het in de maanden december en januari minder frequent, door. Grote en kleine wonderen komen langs. En in de mail zitten regelmatig ontroerende epistels van diegenen die een Reconnection of Healing hebben ondergaan. Soms geef ik healingen op afstand, die zijn zeker zo sterk als die waar ik naast je sta in mijn behandelkamer. Bijvoorbeeld aan een vrouw die heel ziek was van bestralingen en chemokuur. Ze knapte weer op, kreeg energie, maar, belangrijker nog, ze kreeg weer zin in het leven. Ging zelfs weer met een vriendin naar het Cores schaaktoernooi! Ook kinderen hebben veel baat bij de Reconnection. Nieuwetijds kinderen zijn vaak onrustig, kwetsbaar, snel afgeleid en gevoelig voor de energieën van anderen. De ervaring heeft inmiddels geleerd dat ze van Reconnective Healing rustiger worden, sterker ook en dat ze zich beter kunnen afsluiten voor invloeden van buitenaf. Een volledige Reconnection is helemaal een kado voor deze kinderen. Dan zijn ze omringd door en verbonden met de energie die bij ze hoort. Net als bij volwassenen zie je dan de rust en het vertrouwen in ze neerdalen. Ja, hoor ik critici nu zeggen, die kinderen kunnen die energie zelf genereren, die hebben ze meegekregen. Als dat zo zou zijn, dan zouden er in deze tijd niet zoveel kinderen bang en ongelukkig zijn omdat ze niet goed “in hun vel” zitten. Mijn ervaring is dat je ze tot rust ziet komen, dat ze in hun kracht staan wanneer ze worden verbonden met deze hoogfrequente energie.

Zet vast in je agenda: Avond over Kristallen Schedels in De Engelbak. 15 maart, 19.30 uur. Verzorgd door Johan en Coby De Grijs van De Kristalijn in Heerhugowaard.
Meer informatie volgt in de nieuwsbrief van Maart!

Terugkomavonden Dialoog met je gids
Op de laatste avond van de cursus Dialoog met je gids is het altijd raak! “We vinden het zo jammer dat het is afgelopen, kunnen we er geen avond aan vastplakken?” Braaf zeg ik dan dat ik een terugkomavond organiseer. Op zo’n avond komen dan over het algemeen maar een paar (soms letterlijk twee) deelnemers. Omdat ik mijn best doe om zo’n avond interessant te maken, naast uitwisselen van ervaringen is er altijd een mooie visualisatie en tegenwoordig het “engelenspel”, is het jammer dat dat maar voor een enkeling is.
Om het aantal aanwezigen van de terugkom avonden wat te vergroten heb ik besloten dat de terugkomavond één keer per half jaar is. Alle groepen uit dat half jaar zijn dan welkom. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. (wel even tevoren aanmelden!)
De betrokkenen krijgen zeker nog een uitnodiging, maar bij deze vast de data in maart van de terugkomavonden:

Maandag 1 maart 2010, 20.00 uur De Engelbak, Alkmaar
Maandag 8 maart 2010, 20.00 uur Utrechtseweg 66, Amersfoort
Deelname gratis, tevoren aanmelden svp.

Vrienden
De Reconnection maakt dat je dingen “scherper” ziet. Bij mij is dat ook letterlijk het geval; ik heb het laatste half jaar mijn bril in zijn koker kunnen laten zitten. Zelfs de krant lees ik zonder.
Echter toen ik aan een cliënt uitlegde wat dat zou kunnen betekenen, dat scherper zien, realiseerde ik me met een schok dat ik sinds mijn Reconnection heel duidelijk zie welke vrienden en vriendinnen een diepere verbinding met mij hebben. Het ontroert me soms. Blijkbaar voelen die vrienden en vriendinnen dat ook zo, want ik heb met sommigen van hen voor het eerst in de tientallen jaren dat ik ze ken, een wezenlijk gesprek gevoerd. Een gesprek waarin we ons beiden kwetsbaar (durfden) opstellen en wat ons nog lang zal heugen. Dit is ongetwijfeld een voorbode van de manier waarop we in de toekomst zullen gaan communiceren…… van ziel tot ziel. Zonder verborgen agenda’s, oppervlakkigheden enzovoort. Ik kijk er nu al naar uit!

Op verzoek
Toen er voor de Engelbak alleen nog maar plannen waren, had ik al een beeld over wat ik daar wilde gaan doen. Het moest naast mijn praktijk- en cursusruimte een trefcentrum worden. Een centrum waar mensen elkaar zouden kunnen ontmoeten, al dan niet gecombineerd met kennisoverdracht. In de jaren 2008 en 2009 heb ik een aantal dingen aangeboden. Met wisselend succes, vandaar dat ik daar wat terughoudend in ben geworden. Maar de laatste twee avonden (relaties in de nieuwe tijd en het medicijnwiel) waren zo succesvol dat ik met plezier voor de komende lente een aantal avonden in de planning heb. Dit mede naar aanleiding van de verzoeken van een aantal vaste bezoekers (hoezo signalen?) die ik de laatste tijd ontvang.
We gaan er dus een mooie lente van maken! De activiteiten zullen zich niet alleen beperken tot De Engelbak, maar daarover later.
Eerste wapenfeit:
15 maart een avond over Kristallen Schedels. Deze schedels van half-edelsteen zijn minder angstaanjagend dan je zou denken. Integendeel! Kom luisteren en voelen!
De avond wordt verzorgd door Johan en Coby de Grijs van Edelsteencentrum Kristalijn in Heerhugowaard. Meer inhoudelijke informatie in de nieuwsbrief van maart!

Respect!
De favoriete docent van zowel mijn zoon als dochter op Scholengemeenschap De Amersfoortse Berg is er niet meer ……. Dochter werd getipt door een ex klasgenoot dat hij en zijn vrouw dood waren gevonden in hun woning in Nijkerk. Zo’n aardige, beetje verstrooide professor, wie zou die nou willen vermoorden? Na een dag onzekerheid vielen de stukjes van de puzzel in elkaar. De huisarts had de politie getipt; de school bracht naar buiten dat de leraar zorgde voor zijn terminaal zieke vrouw. Ze hebben er blijkbaar voor gekozen samen over te gaan.
Speel je dan voor god? Als je op je 60e en 61e nog zoveel van elkaar houdt, dan heb je naar mijn mening het recht om deze beslissing te nemen. Respect!

Het is, zo aan het begin van het nieuwe jaar een lange nieuwsbrief geworden. Ik had nog meer aandachtspunten, maar die bewaar ik voor de nieuwsbrief van maart.
Natuurlijk eindigen we met een uitsmijter:

C’est le ton qui fait la musique…….

Ik wens jullie een mooie maand februari en eindig met een

Warme groet,