Mei 2013


Vandaag is het 4 mei. De dag dat we herdenken. Als lid van de generatie die is opgegroeid met verhalen van mijn ouders en grootouders, die allen hun portie oorlog en ellende ruimschoots hadden gehad, kost het me geen moeite om die twee minuten stil te zijn. Mijn kinderen zijn het van jongs af aan gewend en vinden het ook vanzelfsprekend. Heel even stilstaan in respect bij al diegenen die zijn gesneuveld. Aan wiens kant je ook staat of stond, iedereen heeft geliefden die hem of haar missen, kinderen, misschien zelfs die hij nooit gezien had. In die twee minuten stuur ik mijn liefde aan al die zielen. Bovenstaand monument ligt op honderd meter van mijn huis. Het is de plaats waar tien mannen zijn gefusilleerd. Ik kom er dagelijks minstens één keer langs als ik met mijn hondje wandel. En toch ben ik me er elke keer weer van bewust wat daar is gebeurd, daar zijn monumenten ook voor. Overigens zullen veel gesneuvelden die we herdenken in een andere hoedanigheid al weer onder ons zijn, dat is de voortdurende cirkel van het leven. En dat is goed………

Over herdenken gesproken; dit schreef Eric Clapton voor zijn overleden zoontje. (tears in heaven)

Het is lente! De temperatuur loopt op en er komen weer blaadjes aan bomen en struiken. Veel staat in bloei en nieuw leven is aan de orde van de dag. Dat is een prachtige tijd om oude zaken los te laten. Daarvoor hebben we ook de energie in deze periode mee. Maar soms is dat moeilijk. Ook omdat het houvast kan geven als je weet wat je hebt, zelfs als dat onzekerheid, eenzaamheid of verdriet is. Hoe raar het ook klinkt, er is moed voor nodig om ook deze zaken los te laten. Natuurlijk merk je dat het je bevrijdt, als je het eenmaal hebt gedaan, maar de stap kan groot zijn. Nog moeilijker vind ik het zelf om stoffelijke zaken los te laten. Zeker als dat dingen zijn waaraan herinneringen kleven. Speelgoed van de kinderen, boeken, souvenirs, zelfs kleren zijn voor mij altijd moeilijk om weg te doen. Onlangs kwam er het een en ander over Feng Shui langs op mijn beeldscherm en dat bevestigde wat ik stiekem al wist. Veel van die fijne, herinneringsvolle maar verstorende spullen in mijn huis moeten het veld ruimen. In een opgeruimd huis kan de energie beter stromen en dat heeft positieve invloed op alle facetten van het leven. Ruimte! En niet zo’n klein beetje ook, dat ga ik scheppen. Het zal niet gemakkelijk zijn om alles wat ik al langer dan een jaar niet in mijn handen heb gehad, cq niet gebruikt, weg te geven/gooien en ik zal mezelf ook zeker een ruime interpretatie van dat begrip toestaan omdat sommige zaken nu eenmaal onlosmakelijk met je historie zijn verbonden en je die gewoon niet weg kunt en mag doen. Het wordt wel een project dat niet in één dag klaar is, maar als het goed is ga ik het wel vanaf het eerste moment merken. Dat werkt zo! Niet alleen het voorjaar, maar ook de huidige energie geeft ons een extra duwtje in de rug. En opruimen mag je ruim zien, sommigen gaan zelfs met de bezem door hun vriendenkring of relatie. Het hoort erbij, dus mocht je drang krijgen om wat dan ook op te ruimen, realiseer je dan dat je niet de enige bent. Ik wens iedereen een voorspoedige schoonmaak. Geniet van het proces, het resultaat én de gevolgen. Het leven is mooi!

De tijd vliegt, inmiddels heb ik alweer vier maanden een baan van drie dagen per week en dat voelt goed. Op maandag, woensdag en donderdag houd ik me onder anderen bezig met het netwerk van ‘wijkondernemingen’. Dat zijn bijvoorbeeld buurthuizen die, nadat de geldkraan door de gemeente is dichtgedraaid, door bewoners worden gerund. Wij brengen ze (letterlijk) in kaart, verbinden ze, en zorgen dat kennis en ervaringen worden uitgewisseld. Ik vind het heerlijk om zo bezig te zijn. Bijkomend voordeel is dat ik ,doordat ik goochel (nee niet google) met informatie op verschillende websites, hoe langer hoe handiger word op dat gebied. Dat zien jullie in deze nieuwsbrief. Geen lange links meer om aan te klikken, maar de link ‘verstopt’ onder het woord (ook onder “tien mannen” over het herdenkingsmonument, zit de pagina over het monument!).  Het is een simpel trucje, maar ik kende het voorheen niet J. Natuurlijk heeft drie volle dagen werken per week wel invloed op mijn tijdsinzet voor mijn eigen bedrijf, maar wees niet ongerust; er zijn nog voldoende uren per week over. Doordat de belangstelling (ook bij al mijn collega’s) voor workshops, consulten en cursussen terugloopt, zat er bijna geen beweging meer in. Nu ben ik genoodzaakt te kiezen voor dat waar ik helemaal achter sta, en dat voelt het universum ook en dat merk ik dan weer in de deelnemersaantallen. Zo vind ik hoe langer hoe beter de balans tussen mijn beide werkvelden.

Agendanieuws:

Ontmoetingswandeling voor singles verplaatst naar 2 juni 2013. Tsja als je geen moeder meer hebt en je hebt kinderen die niet gewend zijn moeder- en vaderdagen te vieren, dan realiseer je je niet dat 12 mei Moederdag is. En dan organiseer je een wandeling voor singles op Moederdag. Met als gevolg: weinig aanmeldingen en mailtjes van mensen die het jammer vinden dat ze die dag niet kunnen. Tweede poging: we doen het gewoon een paar weken later. Degenen die zich al hadden aangemeld krijgen nog persoonlijk bericht, mocht je nu ineens wel kunnen én zin hebben om mee te gaan, dan ben je natuurlijk van harte welkom. Lees vooral even op de agenda op de website over kosten enzo, daar staat meteen een formulier waarmee je je kunt opgeven.

7 mei start cursus (vier avonden, breed programma) Dialoog met je gids.
Er zijn nog twee plaatsen beschikbaar. Maak kennis met je gids(en), leer via automatisch schrift communiceren, deel in hun wijsheid en koester je in hun liefde!

25 mei (Alkmaar) en 8 juni (Amersfoort)
Je stralende hart vastgelegd! Een ongelooflijk mooie foto waar je stralend en krachtig op staat??? Doe eerst de workshop en word daarna door vakvrouw Linda Karels op de gevoelige plaat vastgelegd. Alle info en aanmelden op de website

OPROEP: mannelijke counterpart gevraagd voor Klaar voor de Ware
Klaar voor de ware is een gouden formule. De meeste vrouwen die de workshop gedaan hebben, staan daarna anders in het vinden van die ware partner en als door een wonder blijkt dat dan ook te gaan lukken. Telkens vallen mails in mijn box waarin ik deelgenoot word gemaakt van het geluk van mooie verbindingen. Voor de vrouwen, ja. Maar mannen …… die laten het een beetje afweten. En dat terwijl de formule erop is gericht dat de tweede bijeenkomst de groep uit zowel mannen als vrouwen bestaat. Enig onderzoek heeft mij geleerd dat het ontbreken van mannelijke begeleiding voor de mannen de drempel behoorlijk verhoogt. En na enig aarzelen heb ik besloten om op zoek te gaan naar een man, die samen met mij deze workshop wil gaan begeleiden.

Als je jezelf herkent in onderstaande handvatten, en je ambitie hebt om deze workshop samen met mij te begeleiden, bel of mail me dan kunnen we daar eens over praten.
- Je wilt en kunt met mij samenwerken. J
- Je hebt “levenservaring”, je hebt relatie(s) gehad en bent in ieder geval een periode single (geweest). Je weet wat liefde is en durft je eigen ervaringen te delen.
- Je hebt scholing op het gebied van het begeleiden van personen en/of groepen. Voor mij hoef je geen jarenlange praktijkervaring te hebben, maar als je bijvoorbeeld een opleiding tot NLP practitioner hebt gedaan en begrijpt waar het in de workshop om draait kan dat zomaar de juiste synergie geven.
- Je hebt een beeld bij het fenomeen ‘zielsverwant’ of soulmate - Je bent betrokken bij mensen en de wereld - Je bent ouder dan 40 jaar.

Het is een open oproep, want ik weet pas wat ik zoek als ik het gevonden heb. Ik wacht af wie zich melden. Voor alle zekerheid nog maar even: welkom@ellen-engelman.nl voor een mail met je motivatie.

Thank you Universe!
The Secret: waar je gedachten naar uitgaan, dat trek je naar je toe! Ik kan het nog…… Zoals eerder gemeld op dit platform logeert dochter Roos tijdelijk bij mij, in afwachting van een leuke (tijdelijke) woning in Amsterdam. Deze vijf weken kwam er het nodige langs, het één nog beroerder dan het andere, en wat leuk was, was veel te klein. Onlangs liepen Roos en ik over een markt en daar zag ze toffe gehaakte pannenlappen en toen ik zei, joh die kan ik ook maken, werd ze heel enthousiast. Dit weekend was ze naar haar vrienden in Amsterdam, ik heb katoen gekocht en voor het eerst sinds jaren de haaknaald ter hand genomen. In twee avonden heb ik ze gehaakt en het resultaat is boven verwachting. De pannenlappen zijn hartstikke leuk geworden, maar het allermooiste is dat het universum heeft begrepen dat ik tijdens het haken de intentie uitsprak dat ze kwamen te hangen in een nette benedenwoning in een veilige buurt in Amsterdam. Zondagmiddag kwam het telefoontje. ‘Mam ik heb een huis! Voor minimaal een jaar. Een benedenwoning in een gerenoveerde wijk, met tuintje en schuur.” Thank you universe!

Begin met een parkeerplaats. Als je van huis gaat, stel je je voor dat, hoe druk het ook moge zijn, jij die parkeerplaats vindt, daar waar je naar toe gaat. Zie hem voor je. En verbaas je als je daar aankomt. Je zult zien dat er wonderbaarlijk genoeg een lege plek is, of er net iemand wegrijdt, zodat jij rustig kunt parkeren op de plek waar je wilt. Gewoon een kwestie van vertrouwen. En als dat lukt, dan kun je ook andere zaken naar je toe trekken. Oefening baart kunst.

.15 september: unieke workshop van Wielwerk:  Het wiel draait om jou! “
Ik zou het zo leuk vinden om nu eens een workshop MET jou te doen en niet BIJ jou”. Zei iemand een tijdje geleden tegen me. In de loop der jaren heb ik veel aardige en boeiende mensen leren kennen in mijn workshops die ik graag eens in een andere context zou willen ontmoeten, gewoon een dag mee optrekken en een workshop bij een ander doen. Maar je begrijpt dat ik niet “zomaar” een workshop aan jullie wil bieden om samen te doen, dat moet wel iets bijzonders zijn. En zo’n workshop heb ik gevonden bij Hester en Berry Burghout van Wielwerk Opleidingen. Het Wiel draait om JOU! Wie langs alle Landschappen reist, ziet de hele wereld... Wielwerk Opleidingen heeft een Spel ontwikkeld waarmee je in staat wordt gesteld inzichten te verzamelen en zodoende antwoorden te krijgen op alle belangrijke vragen over jezelf. Het Spel heet “Het Wiel draait om JOU!”. Het is gebaseerd op de windrichtingen en de natuurlijke processen. En ook al is het een Spel; het is zeker geen spelletje! Het is voor alle deelnemers leerzaam, confronterend en inzicht gevend. Deze workshop biedt inzicht in persoonlijke ontwikkeling, in jouw processen en geeft duidelijkheid over kwesties voor jou belangrijk zijn. De inzichten worden op vier verschillende niveaus bewust gemaakt: Gedachten: Wat zijn op het mentale niveau de talenten en valkuilen? Energie: Hoe zet ik ideeën om in actie? Wat houdt me tegen om mijn energie goed in te zetten? Emotie: Hoe laat ik me door emoties beïnvloeden? Deel ik te veel of te weinig? Materie: Hoe behaal ik mijn doel? Hoe ga ik om met rustmomenten? Wat houdt me tegen om doelen te bereiken? Met deze inzichten wordt duidelijk wat je valkuilen en talenten zijn en wat nu de juiste vervolgacties voor jou zijn. Voorbeelden van vragen die tijdens deze workshop beantwoord kunnen worden zijn: Wat houdt me tegen om dingen te doen die ik wil? Wat zijn mijn sterke en de zwakke punten? Waar sta ik, waar wil ik naartoe? Waarom vind ik nieuwe dingen ondernemen moeilijk? Waarom loop ik steeds tegen dezelfde problemen aan? Wat kan ik in mezelf veranderen om mijn relatie te verbeteren? Help me een keuze te maken in ....? Hoe kan ik nog beter worden in wat ik al kan? De workshop Het Wiel Draait Om JOU! gaat op zondag 15 september 2013 van 10.00 tot 17.00 uur plaatsvinden in Studio Zuid, Nijverheidsweg 6 in Culemborg. Kosten bedragen € 60,- inclusief koffie, thee en materiaal. Er is plaats voor maximaal 12 personen. Meld je dus snel aan via de agenda op de website van Ellen

Bye Bye Beatrix
Het was een mooie zonnige K®oningsdag afgelopen dinsdag. Ontroerd, zo nu en dan, door prinses en prinsesjes, maar ook gewoon genietend van waar een klein land groot in kan zijn, combineerde ik een struintocht met dochter Roos langs de ‘kleedjes’ van Amersfoort met wat tv kijken. Een aantal jaren geleden ontmoette ik (toen) Koningin Beatrix tijdens een incognito bezoek aan het informatiecentrum van de milieuvriendelijke wijk Nieuwland, bij Amersfoort, waar ik toen werkte als voorlichter en rondleider. Hoewel haar aankomst gepaard ging met groots vertoon (helicopter met gereedstaande brandweer en ziekenauto, veiligheidsfunctionarissen) bleek zij zelf een aardige en goed voorbereide bezoekster. Ze was erg geïnteresseerd in mijn werk, had zich ook goed ingelezen. In eerste instantie stonden de hoogwaardigheidsbekleders uit het Amersfoortse wat onwennig naar het dames-onderonsje te kijken. Maar toen was het tijd voor de andere plichtplegingen en verdween ik naar de achtergrond. Zonder hoed, haren in de war van de helicopter, alle koekjes (die heeeeerlijk waren) afslaand had ze zomaar een bezoekster van dat centrum kunnen zijn. Wat fijn voor haar dat ze zo ook weer bijna elke dag mag worden. We zagen de afgelopen weken ook waar een klein land klein in kan zijn. Mensenkinderen wat een gedoe om een kroningslied. Nee, dan Brigitte Kaandorp. Wat een lief, gevoelig en raak afscheidslied. Eenvoud siert de artiest! (lieve majesteit)

Gezonde voeding
Het werd hoog tijd, heel hoog. Gezond eten, geen alcohol, bewegen en ….. ontspanning en rust op zijn tijd. De onmiskenbare ingrediënten voor het verliezen van een fors aantal kilo’s. Ik weet dat er ook onder de lezers van deze nieuwsbrief velen zijn die hiermee geconfronteerd worden/zijn. En wat is dan wijsheid? Er komen via media en internet tientallen mogelijkheden op ons af en geloof me ik heb er de afgelopen decennia ook tientallen geprobeerd. Van dure poeders en pillen tot gratis internetprogramma’s, maar steeds vertelde een ANDER me wat ik moest of mocht.  Deze keer heb ik me niet alleen verdiept in wat je het beste wel en niet kunt eten, maar ook in het WAAROM. En dat geeft, geloof het of niet, veel meer motivatie. Ik kan het ZELF en vooralsnog werkt het. Een heel toegankelijk en gratis begin hierbij is het boek van aHealthylife, Gezonde voeding, de basisregels Dat je als gratis e-boek kunt downloaden van hun site. (kies voor het pdf-bestand, tenzij je een e-reader hebt) In gewone mensentaal geschreven wijsheden over gezonde voeding, een aanrader! (ook als je niet hoeft af te vallen!)

Wonderen bestaan
Verzekert Mieke Michielsen van de Kristallen Poort ons. Met deze prachtige geleide visualisatie moet het zeker lukken om het wonder naar je toe te trekken. Het beste werkt het als je je ogen sluit en ergens gemakkelijk gaat zitten, maar kijk dan een andere keer nog eens naar de beelden. Wat een rust stralen die uit. Ik hoor graag welke prachtige zaken jullie naar je toe hebben getrokken, want dit is precies de manier waarop dat kan. Aan het eind van het filmpje zie je dat je ook een hele cd met vergelijkbare teksten kunt bestellen. Ik ken Mieke niet (heb haar wel verteld dat ze in de nieuwsbrief staat) maar ik ga die cd in ieder geval bestellen.

Veel succes met jullie eventuele schoonmaak, vergeet tussendoor niet van het zonnetje te genieten in deze voor jullie hopelijk mooie meimaand. Volgende maand is er een nieuwsbrief voor twee maanden in verband met mijn vakantie. Voor die tijd zijn er nog een aantal mooie dagen en avonden waar ik geniet van jullie gezelschap. Tenminste als je je opgeeft voor één van de activiteiten of wellicht als mede-aanbieder van Klaar voor de Ware. Nog een uitsmijter die in al zijn eenvoud helemaal raak is. Heb het goed

Life is like a mirror, when you smile, it smiles back.

Warme groet,

Ellen Engelman