Juni/Juli 2013


Eén moment van bewust ervaren geluk, leidt tot duizenden geluksmomenten……

De foto hierboven heb ik in 2010 gemaakt in Avebury (UK). Daar staan de stenen, in tegenstelling tot Stone Henge, in een weiland waar je gewoon in kunt wandelen. Je kunt de stenen ook aanraken (heerlijk!). Onlangs was ik bij een lezing van Bert Jansen. Daar leerde ik dat onder de boom aan het eind van het weiland Tolkien vaak zat te schrijven. De wijsheid die in deze stenen ligt opgeslagen in onvoorstelbaar. En dan zie je ineens een kleine regenboor in de linker onderhoek van de foto. Ik ontdekte dat pas vandaag toen ik hem voor een ander doel gebruikte. De lezing van Bert Janssen heeft overigens veel informatie opgeleverd over fenomenen als graancirkels, metafysica, arthur-geschiedenis, energie en nog veel meer. Ik kom daar in de nieuwsbrief van augustus op terug. Dan heb ik het in meer dan één opzicht spannende én herkenbare boek vast uit.

De maand juni is alweer een behoorlijk eind op streek. Deze nieuwsbrief is, dat was al aangekondigd voor juni én juli. Vanwege mijn vakantie, maar ook omdat ik in deze periode tijd wil vrijmaken voor plannen maken en bezinnen (of moet dat juist anders om?). Daarnaast heb ik mezelf beloofd dat naast werken en het ‘voor anderen zorgen’ er ook tijd mag (en moet) zijn voor mijn eigen proces. Vorig weekend heb ik daarmee een begin gemaakt door de workshop ‘Het wiel draait om jou’ te doen (lees verderop meer) en daar kwam ik met een koffer vol wijs- en wetenswaardigheden vandaan. Ik was even vergeten hoe nuttig en aangenaam het is om een duwtje in de goede richting te krijgen. In de afgelopen weken waren er de nodige zaken in het nieuws waar we iets van konden ‘vinden’. Een van die zaken waren natuurlijk de broertjes uit Zeist. Jaren geleden was ik bijna verontwaardigd toen mijn hypnoseleraar me verzekerde dat ik het op een gegeven moment even gewoon zou vinden om de daders te begeleiden als de slachtoffers. Inderdaad heb ik in de loop der jaren geleerd dat daderschap nooit uit de lucht komt vallen. Ik kon dan ook als één van de weinigen compassie opbrengen met de vader. Wát drijft je zo ver dat de haat naar je ex partner groter is dan de liefde voor je kinderen? De post die ik op facebook had geplaatst waarin ik hem en de jongens licht stuurde, werd in een minuut verblijd met enkele zeer agressieve reacties; ik heb hem dan ook maar weggehaald. Bovenstaande doet natuurlijk niets af aan het feit dat ik, als moeder en mens, de pijn en wanhoop van de moeder voelde. De hele affaire hield me meer dan goed voor me was bezig, te meer daar ik bij de eerste oproep al beelden had van wat er gebeurd was. En, hoewel alweer een paar weken geleden, was er daar die Monsanto betoging. Allereerst een succes wat opkomst betreft, maar in tweede instantie werd bekend dat Monsanto afzag van verdere acties in Europa. Dat was pas echt goed nieuws. En goed nieuws is er, zij het met kleine beetjes, steeds meer. Het leuke is dat ik in mijn ‘andere’ werk ook veel van dat kleine goede nieuws tegenkom. Burgers die, als gemeente of corporatie het er vanwege bezuinigingen bij laten zitten, de zaak overnemen en met zijn allen de schouders onder zetten. Meestal met succes. De meest inventieve initiatieven komen langs. Ik kan daar helemaal vrolijk van worden. Extra leuk dat ik, al werkend in de échte wereld, daar nu ben terechtgekomen.

Op Facebook zie ik regelmatig workshops van collega’s waar ik enthousiast voor ben uitgenodigd, worden afgelast. De mededeling is kort en zakelijk, maar ik herken de frustratie die erachter zit. Je hebt je best gedaan, verzin (in mijn geval) een leuke wandeling+ voor singles door de duinen, een dag met een topfotografe zodat waar iedereen die meedoet met twee krachtige en prachtige plaatjes van zichzelf wordt verblijd, en uiteindelijk zijn er maar enkelen die zich aanmelden. Dat is niet de moeite voor alle tijd, (on)kosten en inspanningen, dus je moet het wel afblazen. Het komt vaak voor in deze tijd. En gek genoeg heb ik de indruk dat het niet eens altijd te maken heeft met ‘geld’. Ik kom hierop op een later tijdstip terug. Maar dat de ‘business’ in het slop zit bewees de nieuwsbrief die ik kreeg van de mooie winkel Luma in Assen. Zij hebben hun fijne workshopruimte gesloten vanwege te weinig belangstelling.

Werken aan jezelf
Een mens verkeert in een voortdurend proces van groei. En hoewel het soms wel lijkt dat dat stil staat, is dát nou juist de periode die erg belangrijk is, omdat hetgeen je geleerd hebt dan wordt geïntegreerd. Daarna kun je weer met grote stappen vooruit. En hoewel het verleidelijk is om te denken dat je het allemaal zelf wel kunt, is dat niet zo. Voor de échte groei heb je dat duwtje van buitenaf nodig. Het is belangrijk dat je wordt gedwongen om eens vanuit een ander perspectief naar jezelf te kijken, of naar binnen te gaan en de confrontatie aan te gaan met iets waar je je liever voor zou verstoppen. Groei, heling, maar soms ook gewoon genieten van goed gezelschap, mooie oefeningen, ontroering of de slappe lach in een groep. Het is onontbeerlijk voor een voortschrijdend proces. Zoals gezegd heb ik deelgenomen aan de workshop ‘Het wiel draait om jou’  van Hester en Berry Burghout. Ik realiseerde me daar, maar nog meer na afloop hoe noodzakelijk het voor me was om eens naar mezelf te kijken en op een frisse en intensieve manier aan de slag te gaan met mijn thema, dat nota bene was dat ik op mezelf en mijn wijsheid mag vertrouwen. Er kwamen veel thema’s om de hoek kijken en ik kan met recht zeggen dat ik na die dag de boel weer helemaal op een rijtje heb en weet en vertrouw dat ik kan en mag leven vanuit mijn eigen wijsheid. Maar alles wel zijn tijd moet geven, soms moet zelfs die wijsheid even pas op de plaats maken. Mooi en ontroerend was het. Het leuke van deze workshop is dat je het proces deels met de groep, deels met een partner maar natuurlijk voor het grootste deel alleen aangaat. Inzichten vanuit orakels, het dierenrijk, je emoties, gedachten ……. En dan groeit langzamerhand het plaatje. Een wonder op een zondag! Ik ga de workshop nog minstens één keer doen, namelijk op 15 september. Dan hebben we een speciale versie van deze workshop voor de lezers van de nieuwsbrief, maar vooral voor diegenen die zeggen: ik zou zo graag een keer een workshop MET en niet BIJ jou doen. Dat kan nu. Maken we er een gezellige dag van en in plaats van dat iedereen zijn eigen boterhammetjes meeneemt, maken we gezamenlijk een mooie lunch.  Voor 60 euro de dag waar je nog tijden op terugkijkt. “Wat heb ik een inzichten gekregen!” 15 september, 10 – 17 uur, Culemborg, HET WIEL DRAAIT OM JOU! Meer informatie op de website van Hester en Berry.

Nul tot honderd
Uniek filmpje met 100 unieke mensen.

Saya en Boris,
Het is maandenlang stil geweest rondom deze twee kanjers, mijn gidsen. Doordat er weer een cursus ‘Dialoog met je gids’ was en zij er op de dag van Het Wiel Draait om Jou nadrukkelijk bij waren, heb ik ze gevraagd of er nog zaken waren die ze in deze vakantie-nieuwsbrief aan de orde zouden willen stellen. Dat laten ze zich nooit tweemaal zeggen. Hun inbreng in deze nieuwsbrief gaat over liefde. Nu is liefde een breed begrip en juist daarom willen ze dat ook aan de orde stellen. Zij willen benadrukken dat liefde in de allerkleinste dingen kan zitten. Een attente ansichtkaart voor iemand die je kent, een aardig woord tegen de winkelier, een glimlach naar een automobilist die voor je stopt, en ook een voor hem of haar die niet voor je stopt. Liefde zit in JOU. Verlang niets van die ander, jij bent het die warm wordt van wat de effecten van je handelen zijn. Dat die ander daar ook blij, gelukkig of ontroerd van wordt is alleen maar meegenomen. Doe alsjeblieft nooit iets omdat je denkt dat het hoort, doe het vanuit je hart, en met liefde. Doe alles met liefde! Als we dat allemaal doen, zonder te oordelen, of verwachtingen te hebben, dan wordt de wereld een stukje mooier. We leven in tijden waarin we ons aan het losmaken zijn van het oude, en op sommige plekken op de wereld gaat dat gepaard met heel veel geweld. Inmiddels is het niet meer bij te houden hoeveel brandhaarden er zijn waar vreedzaam protest op hardhandige wijze wordt neergeslagen. Kies je eigen locatie uit, er is vast wel een plek waar je iets mee hebt. Turkije, Brazilie …….. en stuur jouw liefde naar die plek. Geloof het of niet, maar doe het maar, want het helpt. We gaan naar een andere orde op aarde, maar om daar te komen moeten we, net als bij een letterlijke geboorte, door veel geweld. De beloning is een gezonde, liefdevolle, stralende wereld. Nog even volhouden!

De tijd waarin we leven
Een mooi filmpje over de tijden waarin we leven, vooral het loslaten waarover ik al eerder sprak

21 juni 2003 ...
Het is alweer tien jaar geleden. Een relaxed ritje op mijn motor, tijdens een weekendje met motorvriendinnen, in de Ardennen. De weg overzichtelijk, vlak. Ik maak uit het niets een noodremming en verlies alle controle over mijn motor. Wat er precies gebeurde heb ik pas heel onlangs gehoord, toen één van mijn motorvriendinnen, ongeveer een week voor de gedenkwaardige dag, uit het niets weer voor mijn neus stond. Op dat moment had mijn bewuste zich gelukkig uitgeschakeld. Het resultaat was dat mijn motor en ikzelf total loss waren en dat ik geluk had dat ik het er levend vanaf bracht. Intensive care in een triest ziekenhuis in Bastogne, en daarna weer leren lopen en jarenlang pijn in mijn lijf. Het positieve is dan wel weer dat ik begrepen heb waarom het is gebeurd. Ik leefde een heel ander leven dan bedoeld was en moest ‘teruggefloten’ worden. Stilstaan om te kunnen nadenken. Een harde les. En zoals bij alle lessen in het leven, werd ik niet gewaarschuwd, ondanks mijn korte lijntje met de lichtwereld. Tien jaar ........ het leven is gewoon weer doorgegaan en het is nog slechts een herinnering.

Op je voorhoofd,
Waar is toch mijn zonnebril? Op je voorhoofd dommie! Zo ging het ook met mijn wens om een mannelijke counterpart te hebben bij de workshop Klaar voor de Ware. Ik deed een oproep in de nieuwsbrief en kreeg daar drie prachtige reacties op van heel verschillende, maar in principe geschikte mannen. Het leek me al moeilijk om die appels en peren te gaan vergelijken. Totdat ik op een ochtend met studiemaatje Louis Brown van de heart-intelligence-academy op skype zat. ‘Jij had het wel eens over een partner bij die single-workshop van je. Zou dat niet wat voor mij zijn?”  Ineens valt het kwartje. We hebben elkaar voor het eerst ontmoet bij de workshop Love, Relationships and You, hebben een aantal retreats én de opleiding tot heart-intelligent coach samen gedaan. We hebben dezelfde ingang en net als ik heeft hij ook allerlei andere coachingservaring. Deze zomer gaan we de dialoog aan en gaan we zien of wat zo veelbelovend lijkt ook in de praktijk waar te maken is. Want klaar voor de ware is natuurlijk een beetje ‘mijn kind’ ik ben kritisch over hoe dat verder gaat. En for the record. De afgelopen maand vielen weer twee mailtjes in mijn inbox van deelnemers die het grote geluk met een prachtige partner hebben gevonden. 12 oktober (vrouwen) 13 oktober (mannen) 2013, Klaar voor de ware in Amersfoort.

Water, the continuing story
Water is in veel opzichten van levensbelang. Een mens kan enkele dagen zonder eten, maar zonder drinken is onmogelijk. Bovendien bestaan we als mens voor het overgrote deel uit dat water. We hebben in de afgelopen weken veel water vanuit de hemel mogen ontvangen, maar juist die paar hete dagen werd eens te meer duidelijk. Een mens moet goed drinken. Gelukkig zijn de meeste mensen daar tegenwoordig wel van doordrongen. Dat is aan de ene kant goed, maar aan de andere kant levert het ook weer problemen op. Ten eerste leveren al die weggegooide (en niet gerecyclede) plastic flesjes een serieuze bedreiging voor het leven op aarde. Het MERENDEEL van de aan of bij zee levende vogels heeft plastic in de maag. Vaak zoveel dat ze eraan overlijden. Ik zal jullie dát filmpje besparen, maar het is te treurig voor woorden. Je plastic flesje dan maar hergebruiken???? Het lijkt een goede oplossing, maar in elke plastic fles die in de fabriek wordt afgevuld, al is het maar met water wordt een laag gespoten. Dit om te voorkomen dat de vloeistof het plastic zou gaan oplossen en de gifstoffen vrijkomen die zich daarin bevinden. Als het flesje leeggedronken wordt, blijft de laag op zijn plek, maar bij hergebruik laat deze laag los en krijgen we én de gifstoffen van de laag, én die van het plastic langzamerhand binnen. Zo blijkt het recyclen van plastic flesjes goed voor het milieu, maar minder goed voor onszelf. De oplossing: koop een alluminium (Sig b.v.), plastic (bobble, eau), of zelfs glazen fles (dat is voor binnen ok, meenemen is wat onhandig) Er zijn zelfs nu bij Etos platte plastic flessen te koop met een jetonhaak die je in of aan je (rug)tas kunt hangen en kunt opvouwen als ze leeg zijn. Alle flessen zijn van duurzaam of gerycecled materiaal en leverbaar in alle kleuren van de regenboog. Ikzelf ben erg blij met mijn kwart liter alluminium flesje rose-met-witte-stippen bij Etos. J In de volgende nieuwsbrief zal ik meer vertellen over de kwaliteit van het water en hoe we die zouden kunnen beïnvloeden.

Songwriter
Velen hebben het vast al gehoord, maar het is geen straf om nog een keer te luisteren. Het gaat over het verlies van haar ouders, maar de tekst kan veel breder worden geïnterpreteerd. Wat een prachtig nummer. Maaike Ouboter in de beste singer-songwriter van Nederland. In dit filmpje is dat niet prominent aanwezig, maar ik zag de uitzending en de jury (mn. Miss Montreal en Giel Beelen)  hield het niet droog.

Fotokaarten
En als we het dan toch over mooi hebben: op zaterdag 22 juni zijn de prachtige ansichtkaarten van Linda Kooij-Karels in de verkoop gekomen. Bij boekhandel Dekker in Egmond aan Zee of via haar website. Met Linda doe ik de workshop “Je stralende hart vastgelegd”. 5 oktober Heiloo, workshop om in je hart en kracht te komen, daarna informeel fotomoment. Na afloop krijg je twee kwaliteitsfoto’s digitaal toegestuurd. Pilotprijs 50 euro. (Later 75)

Het is mooi geweest. Tijd om er even tussenuit te gaan. Om daarna natuurlijk weer met dubbel enthousiasme mijn twee taken op te pakken. Engeland wordt het weer. We hebben nu zelfs voor vijf dagen een studio gehuurd in Glastonbury. Om even net te doen of we daar wonen J Ik wens jullie een mooi restant van juni en een prachtige julimaand. Ik meld me eind juli weer, want op 1 augustus begint Castlefest en dan ben ik vier dagen ondergedompeld in de Keltische en Middeleeuwse cultuur. Tot dan!

Worrying does not take away tomorrow’s troubles, It takes away today’s peace ……